Waargebeurde dramafilm '12.12: The Day' heeft een Nederlandse releasedatum te pakken

Films
vrijdag, 05 juli 2024 om 19:00
kp6cjfsbvhrlywwjfbpxxkrlwpu
De bekroonde Koreaanse film 12.12: The Day, geregisseerd door Kim Sung-su, draait vanaf 14 november in de Nederlandse bioscoopzalen. Dit historische actiedrama, met een indrukwekkende cast waaronder Hwang Jung-min, Jung Woo-sung en Lee Sung-min, speelt zich af tegen de achtergrond van de militaire coup van 12 december 1979, een keerpunt in de moderne Koreaanse geschiedenis.
De film, uitgebracht in Zuid-Korea op 22 november 2023, is gebaseerd op ware gebeurtenissen rond de gewelddadige machtsovername na de moord op president Park Chung-hee. Na zijn dood werd de politieke onrust in het land verder aangewakkerd toen korpscommandant Chun Doo-gwang, vertolkt door Hwang Jung-min, en zijn volgelingen een staatsgreep pleegden. De film volgt de gespannen machtsstrijd tussen Chun en de principiële commandant Lee Tae-shin, gespeeld door Jung Woo-sung, die gelooft dat soldaten zich niet in de politiek moeten mengen.
De cast bestaat verder uit Lee Sung-min als generaal Jeong Sang-ho, Park Hae-joon als generaal Noh Tae-geon en Kim Sung-kyun als brigadegeneraal Kim Jun-yeop. De personages in de film zijn gebaseerd op echte historische figuren, hoewel hun namen in de film zijn aangepast.
Regisseur Kim Sung-su, die tijdens de coup een middelbare scholier was en de gebeurtenissen van dichtbij meemaakte, heeft zijn persoonlijke ervaringen gebruikt als inspiratie voor de film. Hij woonde destijds in Hannam-dong, Seoul, waar de coup plaatsvond, en zijn nieuwsgierigheid en verwarring over wat hij zag, hebben bijgedragen aan zijn drijfveer om deze film te maken.
De film werd enthousiast ontvangen door zowel critici als het publiek en heeft wereldwijd meer dan 97 miljoen dollar opgebracht, waarmee het de hoogst scorende Koreaanse film van 2023 is geworden. In Zuid-Korea zelf is het de vierde hoogst scorende film ooit en staat het op de zesde plaats qua aantal verkochte tickets.
12.12: The Day heeft ook aanzienlijke internationale erkenning gekregen. Het werd genomineerd voor en won diverse prijzen bij prestigieuze evenementen zoals de Baeksang Arts Awards, waar het de Grand Prize – Film en Best Film won. Acteur Hwang Jung-min ontving de Best Actor award voor zijn rol als Chun Doo-gwang. De film werd verder geëerd met onderscheidingen voor Best Director (Kim Sung-su) en Best Screenplay (Hong In-pyo, Hong Won-chan, Lee Young-jong, Kim Sung-su).
Periscope Film brengt 12.12: The Day op 14 november uit in de bioscoop, bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!