De rampenfilm Geostorm uit 2017 is vanaf vandaag te zien op Netflix. De film, geregisseerd door Dean Devlin, draait om een futuristisch scenario waarin de mensheid het klimaat probeert te beheersen met satelliettechnologie, maar daarbij de controle volledig verliest. Ondanks een moeizame productiegeschiedenis en matige ontvangst bij de release biedt Geostorm een visueel spektakel vol actie en wereldwijde catastrofes.
Het verhaal speelt zich af in een nabije toekomst, waarin de aarde zwaar is getroffen door een reeks vernietigende klimaatrampen. Om toekomstige rampen te voorkomen, ontwikkelen wereldleiders een omvangrijk satellietsysteem genaamd Dutch Boy. Dit netwerk van satellieten is in staat om extreme weersomstandigheden te manipuleren en onder controle te houden.
Gerard Butler speelt Jake Lawson, een briljante maar eigenzinnige ingenieur die betrokken was bij de bouw van het systeem. Door conflicten met de autoriteiten raakt hij echter buitenspel. Zijn broer Max (Jim Sturgess) neemt zijn plaats in. Wanneer jaren later plotseling vreemde, dodelijke weersfenomenen optreden—zoals bevroren woestijnen en brandende steden—ontdekken Jake en Max dat het systeem is gehackt en wordt misbruikt als wapen.
Wat volgt is een race tegen de klok om een mondiale ramp te voorkomen: de zogeheten geostorm, een allesvernietigende keten van natuurrampen die over de hele wereld dreigt te razen. Terwijl politieke intriges op de achtergrond meespelen, moeten de broers hun persoonlijke verschillen opzijzetten en samenwerken om de aarde te redden.
Naast Butler en Sturgess zijn ook Abbie Cornish, Ed Harris en Andy García te zien in belangrijke rollen. De film combineert sciencefictionelementen met grootschalige actiesequenties, ondersteund door geavanceerde CGI-effecten. De schaal van de verwoesting en de wereldwijde setting maken de film aantrekkelijk voor kijkers die houden van spectaculaire rampscenario’s.
De kritieken waren overwegend negatief: het verhaal werd als onrealistisch en rommelig bestempeld, en de personages als weinig gelaagd. Toch is Geostorm in de loop der jaren uitgegroeid tot een guilty pleasure onder liefhebbers van het rampengenre. Dit blijkt ook wel uit de reacties van kijkers op sociale media: “Ik dacht dat Geostorm grappiger zou zijn, maar het is eigenlijk best vermakelijk,” klinkt het op X. Iemand anders schrijft: “Aan te raden en herkenbaar. Relevant voor klimaatkwesties, en de politiek die erbij komt kijken.”
Voor wie zin heeft in anderhalf uur ongeremde, grootschalige chaos en sciencefiction: Geostorm is vanaf vandaag te vinden in het aanbod van Netflix. Bekijk hieronder de officiële trailer.
Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete Netflix-series, word lid van onze Alles over Netflix Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!