Sharon Stone en Liam Neeson pleiten voor terugkeer van Kevin Spacey

Films
zaterdag, 18 mei 2024 om 14:00
d65ttiqdutngwmacwfbaty1ot2u
In een tijd waarin Hollywood blijft worstelen met de nasleep van de #MeToo-beweging, hebben enkele prominente acteurs, waaronder Sharon Stone en Liam Neeson, zich uitgesproken voor de rehabilitatie van Kevin Spacey. Spacey, die sinds 2017 nauwelijks nog in een film speelt vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag, staat opnieuw in de schijnwerpers door de recent verschenen tweedelige documentaire Spacey Unmasked.
Deze documentaire, die onlangs in het Verenigd Koninkrijk werd uitgezonden en nu beschikbaar is op Videoland, bevat nieuwe getuigenissen over vermeend wangedrag van Spacey, waaronder een beschuldiging dat hij een collega-acteur op de set van House of Cards zou hebben betast.
In uitspraken aan The Telegraph hebben Stone en Neeson, samen met andere bekende figuren zoals Stephen Fry en F. Murray Abraham, opgeroepen tot Spacey's terugkeer. Abraham, die zelf beschuldigd werd van seksueel wangedrag tijdens de productie van de Apple TV+ serie Mythic Quest, steunde Spacey en riep op tot een herbeoordeling van zijn situatie.
Sharon Stone is uitgesproken in haar steun voor Spacey en prees zijn talent en persoonlijkheid. "Ik kan niet wachten om Kevin weer aan het werk te zien. Hij is een genie. Hij is zo elegant en leuk, genereus tot het uiterste en weet meer over ons vak dan de meesten van ons ooit zullen weten," vertelde Stone aan The Telegraph.
Ze benadrukte dat aspirant-acteurs altijd aangetrokken zijn geweest tot Spacey vanwege zijn vakmanschap en charisma. Stone uitte ook kritiek op degenen die Spacey verantwoordelijk houden voor hun eigen onvermogen om met hun gevoelens en acties om te gaan, en beschuldigde hen van het najagen van geheime agenda's.
Liam Neeson uitte zijn verdriet over de beschuldigingen tegen Spacey, maar benadrukte ook zijn geloof in Spacey's karakter. "Kevin is een geweldige man en een man van karakter. Hij is gevoelig, welbespraakt en heeft een geweldig gevoel voor humor. Hij is ook een van onze beste acteurs in zowel theater als op het scherm," aldus Neeson.
Stephen Fry en F. Murray Abraham voegden hun stemmen toe aan de roep om Spacey's terugkeer. Abraham, die zelf onder vuur lag wegens beschuldigingen, prees Spacey's bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor bepaald gedrag en hekelde de voortdurende aanvallen op hem. "Wie zijn deze aasgieren die een man aanvallen die publiekelijk zijn verantwoordelijkheid heeft geaccepteerd voor bepaald gedrag, in tegenstelling tot zoveel anderen? Hij is een fijn mens, ik sta achter hem, en laat degene die zonder zonde is de eerste steen werpen," zei Abraham.
Fry bekritiseerde de documentaire Spacey Unmasked en vond het onrechtvaardig om Spacey te vergelijken met figuren zoals Harvey Weinstein. "Hoe kan het gerechtvaardigd zijn om een hele documentaire te wijden aan beschuldigingen die eenvoudigweg niet opwegen tegen misdaden?" vroeg Fry zich af.
Kevin Spacey zelf heeft de documentaire scherp veroordeeld. In een interview met journalist Dan Wootton uitte hij zijn frustratie over zijn uitsluiting. "Niemand in Hollywood heeft ooit een weg terug voor mij gepresenteerd. Er is geen cursusmateriaal. Ik heb geen vakjes gekregen om aan te vinken, helemaal niets. Het lijkt erop dat sommigen tevreden zijn om me voor altijd te cancelen. Het is een levenslange straf," zei Spacey.
Sinds de beschuldigingen in 2017 naar buiten kwamen, heeft Spacey verschillende juridische zaken ondergaan. In 2022 concludeerde een jury in New York dat hij acteur Anthony Rapp niet had misbruikt, en in 2023 werd hij in het Verenigd Koninkrijk vrijgesproken van negen aanklachten van seksuele aanranding door vier klagers. Verschillende andere aanklachten en rechtszaken zijn ingetrokken. Spacey heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!