Recensie: 'NL-Alert' - Rampenfilm van Nederlandse bodem grijpt je bij de keel

Films
zaterdag, 17 februari 2024 om 15:00
afzc5dhvm1vgzbidyhck6560r45
Rampenfilms zijn de laatste tijd weer ontzettend populair. In tegenstelling tot de treurig slechte Zweedse rampenfilm Avgrunden, die nu te zien is op Netflix, loopt er gelukkig in Nederland nog voldoende talent rond dat met een drastisch lager budget veel, maar dan ook echt veel meer spanning in een film weet te proppen dan een kansloze Zweedse poging die nota bene nog geboekt staat als de duurste Zweedse film ooit.
De Nederlandse regisseur Martin Koolhoven heeft een neusje voor talent en geeft Nederlandse filmmakers de kans om via zijn programma Koolhoven Presenteert de kijker elke week een genrefilm voor te schotelen die laat zien dat we in Nederland echt wel weten hoe we een goede film moeten maken. Een van deze parels is NL-Alert, die afgelopen zaterdag werd uitgezonden en nu terug te zien is via NPO Plus.
NL-Alert komt uit de pen van regisseur Loïs Dols de Jong, die met NL-Alert een fascinerende thriller weet te presenteren over een jonge moeder in Amsterdam die alles op alles zet om haar huis te bereiken, waar haar baby opgesloten zit. Wanneer ze halsoverkop naar haar moeder rent om de reservesleutel te halen, ontvangt ze een noodmelding op haar telefoon, een NL-Alert met de mededeling: Er is een kernraket onderweg naar Amsterdam, en inwoners hebben drie kwartier om zichzelf in veiligheid te brengen.
De film laat zien wat paniek met mensen doet en hoe het hen tot complete waanzin lijkt te drijven om te overleven. Dit wordt duidelijk wanneer mensen massaal de metro inrennen en via een lift een oude atoombunker willen betreden. Het probleem? Er is maar beperkte ruimte en dus moeten er harde keuzes worden gemaakt, met alle gevolgen van dien. NL-Alert is van begin tot eind razend spannend en laat zien dat een rampenfilm van Nederlandse bodem niet onderdoet voor internationale producties, sterker nog, het is zelfs beter dan wat we de laatste tijd voorgeschoteld krijgen.
Enige kanttekening aan de film is toch wel het einde. Om nog niet te veel te verklappen: de keuze die de regisseur maakt, is emotioneel, maar als kijker voelt het niet als een waardig einde. De spanning die de hele film wordt opgebouwd, had er met een knaller uit kunnen gaan, maar pas tijdens de aftiteling zien we iets van dat explosieve einde. Jammer. Een opgeblazen Amsterdam hadden we wel willen zien! Ondanks deze kleine tekortkoming biedt NL-Alert wederom een aangename kijkervaring en is zonder twijfel de moeite waard om terug te kijken, mocht je de film gemist hebben.
Cijfer: 6.8/10
Vanavond om 22.00 op NPO3 is het de beurt aan Binary, een absurde horrorfilm van David Jan Bronsgeest over een Pakistaanse transvrouw die naar Nederland is gekomen om haar transitie te voltooien en te maken krijgt met een innerlijke demon die haar overal achtervolgt.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!