'Oppenheimer'-fans opgelet: Nieuwe docudrama over Albert Einstein nu te zien op Netflix!

Films
vrijdag, 16 februari 2024 om 15:28
einsteinandthebombstillnetflix
Goed nieuws voor fans van de bioscoophit van vorig jaar, Oppenheimer: Netflix komt namelijk vanaf vandaag met een explosief docudrama gebaseerd op het latere leven van Albert Einstein, getiteld Einstein and the Bomb. De docu volgt Einstein op zijn vlucht uit nazi-Duitsland tot zijn uiteindelijke betrokkenheid bij het creëren van de allereerste atoombom.
Het is 1933, en Albert Einstein, de meest beroemde wetenschapper ter wereld, is op de vlucht. Uit angst voor zijn leven heeft hij geen andere keuze dan zijn Duitse vaderland te verlaten, omdat Hitler de macht grijpt en begint met de systematische vervolging van de Joodse bevolking. Einstein moet ergens een schuilplaats vinden voor de zeer reële dreiging van nazi’s die op hem jagen.
Maar waar kan een wereldberoemd persoon uit het zicht verdwijnen? Het antwoord leidt naar een houten hut op een veld in Norfolk, en dit onbekende hoofdstuk vertelt het verhaal van Einstein's Engelse schuilplaats. Een tijd en plaats die een keerpunt zullen zijn in zijn leven, tussen Europa en de Verenigde Staten, tussen pacifisme en agressie, en een moment dat uiteindelijk zijn relatie met de krachtigste uitvinding van allemaal zal definiëren - de atoombom.
Deze innovatieve docudrama, getiteld Einstein and the Bomb, geproduceerd door BBC Studios (bekend van The Anthrax Attacks en de met een Emmy bekroonde The Surgeon’s Cut), gebruikt alleen de woorden van Einstein - zijn toespraken, brieven en interviews - om zijn dialoog te scripten. Het combineert dramatische sequenties met archiefbeelden van Einstein's leven dat zich ontvouwt tijdens beide wereldoorlogen, de opkomst en ondergang van het fascisme, en het begin van het atoomtijdperk.
De documentaire, geregisseerd door Anthony Philipson en geschreven door Philip Ralph, werpt een uniek inzicht op en biedt een ontroerend portret van een van de grootste denkers van de 20e eeuw en daarbuiten. Het gebruik van enkel Einstein's eigen woorden geeft de kijker een authentieke ervaring, terwijl het verhaal zich ontvouwt tegen de achtergrond van de turbulente gebeurtenissen van de 20e eeuw.
Einstein and the Bomb belooft niet alleen een historisch verhaal te vertellen, maar biedt ook een diepgaande kijk op de complexe relatie tussen wetenschap, politiek en ethiek, terwijl het de erfenis van Einstein in het licht van de atoombom verkent.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!