Nieuwe HBO-docu 'Wild Wild Space' van Oscar-winnaar Ross Kauffman binnenkort te zien

Films
dinsdag, 09 juli 2024 om 17:00
5h7lnnvyake1wgy4mnvwoed6s4b
Vanaf 17 juli is de nieuwe documentaire Wild Wild Space te streamen op HBO Max. Deze HBO Original documentaire, geregisseerd door Oscar-winnaar Ross Kauffman, bekend van Born into Brothels, biedt een diepgaand kijkje in de moderne strijd om de ruimte. De documentaire is gebaseerd op het New York Times-bestsellerboek When the Heavens Went on Sale van de gerenommeerde technologie- en ruimtejournalist Ashlee Vance.
Wild Wild Space legt de focus op de huidige wedloop om het veroveren van de lage aarde-omloopbaan, een gebied dat cruciaal is voor satellieten. Drie prominente bedrijven – Astra Space, Rocket Lab en Planet Labs – staan centraal in deze documentaire. We volgen hun spannende en vaak turbulente reis om hun raketten met satellieten de ruimte in te krijgen. De documentaire toont niet alleen de triomfen en mislukkingen van deze ondernemingen, maar onthult ook de ethische dilemma’s en gevaren die gepaard gaan met deze nieuwe ruimtewedloop.
Chris Kemp, medeoprichter en CEO van Astra Space, en Peter Beck, oprichter en CEO van Rocket Lab, worden in de documentaire gevolgd als de visionaire leiders achter deze ambitieuze bedrijven. Daarnaast biedt Wild Wild Space inzicht in de diverse toepassingen van satellieten, van milieubeelden die onze planeet kunnen redden tot aan militair toezicht en overheidscontrole. De vraag die centraal staat: wie controleert de ruimte en welke implicaties heeft dat voor de toekomst van de mensheid?
De documentaire schuwt niet om de donkere kanten van deze ruimtewedloop te belichten. Het benadrukt de kapitalistische drang naar winst die achter deze technologische vooruitgang schuilgaat, en de potentiële gevaren van ruimteafval dat de lage omloopbaan van de aarde dreigt te vervuilen. Het legt bloot hoe de controle over satellieten steeds meer invloed krijgt op ons dagelijks leven en hoe dit onze privacy en veiligheid beïnvloedt.
Onder de deelnemers aan de documentaire bevinden zich experts zoals Jonathan McDowell van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Jessy Kate Schingler van Open Lunar, en Dr. Bhavya Lal, een technologie- en beleidsadviseur bij NASA. Deze deskundigen bieden een breed scala aan perspectieven op de ontwikkelingen en uitdagingen binnen de ruimtevaartindustrie.
Wild Wild Space is een productie van Zero Point Zero in samenwerking met Amblin Documentaries en Hyperobject Industries. Naast regisseur Ross Kauffman zijn onder anderen Jaye Callahan, Ashlee Vance en Adam McKay betrokken als producenten.
De documentaire Wild Wild Space is vanaf 17 juli te zien op HBO Max. Bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!