Interview: Sebulba-acteur Lewis MacLeod blikt terug op 25 jaar 'The Phantom Menace' (Exclusief)

Films
zaterdag, 04 mei 2024 om 16:00
sebu2
Dit weekend viert Star Wars: Episode I - The Phantom Menace zijn 25e jubileum. Verschillende bioscopen organiseerden zelfs een ware 24-uurs marathon die, zoals verwacht, druk bezocht werd. Ondanks een soms verdeelde fanbase blijft Star Wars even populair als 25 jaar geleden, toen The Phantom Menace het langverwachte prequel-tijdperk van de franchise inluidde.
Hoewel The Phantom Menace door veel fans wordt beschouwd als een van de minste Star Wars-films, heeft de film toch een enorme impact gehad op de filmindustrie. Ahmed Best, die Jar Jar Binks speelde in de film, benadrukte onlangs nog in een interview dat we nooit Gollum of andere CGI-personages zouden hebben zonder Jar Jar.
Een ander CGI-personage uit The Phantom Menace was de sluwe, meedogenloze pod-racer Sebulba. Ter gelegenheid van dit 25-jarige jubileum hadden we de eer om Lewis MacLeod te spreken over zijn rol als de pod-race rivaal van Anakin Skywalker. Hoe was het om te werken met George Lucas? Zien we het personage ooit nog terugkeren in de franchise?
Met de 25e verjaardag van Star Wars Episode 1, wat is je dierbaarste herinnering aan je rol als Sebulba? Hoe was het om met George Lucas te werken?

"Nou, dat was natuurlijk ongelooflijk om de grote man te ontmoeten. Hij had een verkoudheid tijdens een van de sessies waar ik met hem aan werkte. Ik herinner me hem nog opgerold op een sofa, zich niet erg lekker voelend. Het was geweldig om met hem te werken. Zijn aanwijzing was vrij eenvoudig. Hij zei "sneller, intenser," ik moest bozer klinken. Ik voelde me erg bevoorrecht dat ik uiteindelijk drie aanwijzingen van hem kreeg. We hebben de eerste sessie gefilmd, en daarna hebben we nog wat aanvullende opnames gemaakt. Ik kreeg de kans om te werken in de Abbey Road Studios, maar toen de computer crashte werd ik uitgenodigd om met hem te gaan lunchen bij Pizza Express op Abbey Road, wat geweldig was, en ik zat naast Walter Murch, de legendarische geluidsontwerper. Het was een fantastische dag, en over het algemeen gewoon een ongelooflijke ervaring."
"Ik zorgde ervoor dat ik elk stemgeluid dat ik kon doen liet horen. We kwamen uit op een zeer laag geluid, eigenlijk hadden we eerst twee stemmen. Maar toen de geluidseffecten kwamen, en de muziek in de Atmos, stelde ik voor dat we een stem deden die daar doorheen sneed zodat hij letterlijk kon schreeuwen. Omdat het een moeilijke stem was om op te schreeuwen. Het was een geweldige ervaring. Ja, 1997, moeilijk te geloven dat het al zo lang geleden is!"
"Drie weken nadat ik was gecast in Star Wars, kreeg ik een rol in War of the Worlds met Jeff Wayne. Ik mocht de Martianen en enkele andere stemmen spelen in zijn videospel, wat vervolgens de Martianenstemmen werden op zijn tournee, die hij volgens mij nog steeds gebruikt. Dat was ook een geweldige ervaring, om aan de microfoon te staan waar Richard Burton de onsterfelijke regels "niemand zou hebben geloofd" uitsprak. Dus ja, dat was een geweldige tijd."
Sebulba overleefde de crash in Episode I en bleef racen tijdens de Clone Wars. Hoop je ooit terug te keren als Sebulba, en hoe waarschijnlijk acht je de kans om de sluwe racer opnieuw terug te zien in het Star Wars universum?

"Er was wel een personage in Attack of the Clones, maar dat was niet Sebulba. Maar ja, het zou geweldig zijn als hij terugkeerde. Dat zou ik natuurlijk geweldig vinden. Het was een populair personage, hij zorgde voor wat grappige momenten in de film. Dus ja, ik zou absoluut graag zien dat het personage terugkomt, iets ouder natuurlijk. Ik weet niet hoe je Sebulba ouder laat klinken. 'Waar is mijn wandelstok?'"
Hoe lang duurde het om de juiste toon voor Sebulba's stem te vinden, en hoe verloopt dat proces?

"Rond die tijd begon ik te werken aan filmtrailers. Ik kon altijd wel al die stem doen, maar het probleem was dat je niet te lang kon praten. Dus moest ik een stem ontwikkelen voor filmtrailers die wat duidelijker waren. Maar toen ik een kind was, deed ik altijd deze stem maar het was behoorlijk zwaar voor de keel. Dus ja, ik denk dat ik dat vrij vroeg in het auditieproces heb voorgesteld. Maar waarschijnlijk dacht ik daarna, "Wacht even, als ik de rol krijg in deze film en ze geven me veel dialoog, kan ik permanent niet meer praten." Maar het was gewoon wat lachen. We hadden, weet je, een paar belangrijke zinnen in de film die je misschien herinnert vóór de race. Maar de geluiden die we creëerden voor de actie waren gemakkelijker omdat de toonhoogte iets hoger lag."
Veel acteurs uit Episode One kregen destijds aanzienlijke kritiek, vooral van fans die opgroeiden met de originele trilogie. Hoe werd jouw personage ontvangen, en hoe kijk je hier 25 jaar later op terug?

"Ja, ik denk dat er kritieken waren, veel kritieken over de film ook. Voornamelijk van fans die zijn opgegroeid met Star Wars en er goede herinneringen aan hebben en het niet willen zien veranderen. Maar ik herinner me dat Rick McCallum op een gegeven moment zei dat er ongeveer 4.000 CGI-beelden in één scène waren, of het nu personages waren of gebouwen of, weet je, vergezichten of wat dan ook, wat ik dacht dat is de toekomst, dat is echt indrukwekkend. En het houdt nog steeds stand. Het ziet er sensationeel uit, Ik zou het graag eens in 3D willen zien."
"Mensen die kritiek hadden op bijvoorbeeld accenten; ik had daar nooit echt een probleem mee omdat ik Huttese sprak, dus de woorden waren al vastgelegd. Ik dacht aan Jabba the Hutt. Ik bedoel, het was een personage met een lage toon, zoals Jabba was, maar ik denk dat zijn stem meer werd bewerkt dan de mijne. Ik probeerde zoveel mogelijk en ik wilde ze zoveel mogelijk van het natuurlijke geluid geven."
Acteurs zoals Jake Lloyd en Ahmed Best kregen beide aanzienlijke kritiek te verduren. Best beleefde onlangs een comeback als een Jedi in The Mandalorian, terwijl Lloyd, volgens een recent interview, het naar verluidt veel beter doet. Is er nog steeds contact met hen of andere acteurs?
"Ik was alleen een voice-over. Ik heb ze nooit ontmoet, en de acteurs die ik wel heb ontmoet op onder andere conventies, zijn fantastisch. Andy Secombe, Mike Quinn, hij is een geweldige acteur. Hij is briljant gezelschap. Jimmy V, die R2D2 speelt, is ook een feest. Hij is hilarisch. Hij verving Kenny Baker. Hij komt uit Glasgow waar ik vandaan kom, maar ze zijn allemaal erg leuk om mee samen te zijn, degenen die ik heb ontmoet."
Hoe denk je over de kritiek op de vervolgfilms, en wat vind je van hoe Disney het nieuwe tijdperk van Star Wars heeft behandeld?
"Ik vind dat ze goed werk hebben geleverd. Ik geloof dat Solo niet erg goed presteerde, als ik me goed herinner, maar Rogue One was fantastisch. Ik vond het echt een briljante film en heb er erg van genoten. Ik vond het behoorlijk goed. Het is opwindend als ze een franchise als die van Star Wars in een andere richting brengen, zoals de Clone Wars-serie op Dinsey+. Ik denk dat ze het echt goed hebben aangepakt. Wanneer ze een film als Rogue One uitbrengen, is dat significant omdat het aansluit bij het verhaal van de originele films, en dat werkt wat mij betreft heel goed."
Kun je wat van je favoriete momenten uit die periode delen, zoals bijvoorbeeld een leuke anekdote?
"Ze lieten me een render zien, de grijswaarden-rendering van mijn personage, en ik herinner me dat ik dacht: "Verdorie, dat lijkt op mij," wat best grappig is. Maar ja, het was het onbedoelde ongelukje met de PC-crash dat ervoor zorgde dat ik uitgenodigd werd voor een lunch, wat waarschijnlijk de meest memorabele ervaring was omdat ik toen met George Lucas mocht zitten."
"De herinnering aan het ontmoeten van Walter Murch en Robin Gerland, de castingdirecteur, en Rick McCallum was ook behoorlijk geweldig. Peter Serafinowicz was de enige andere acteur waarmee ik contact had, afgezien van Toby Longworth, met wie ik een sessie deed in Abbey Road. Peter was de stem van Darth Maul, we moesten geheimhoudingsverklaringen ondertekenen, dus we konden niet met elkaar praten over wat we zojuist hadden gedaan, maar we straalden van oor tot oor."
"Toen uiteindelijk de trailer uitkwam, herinner ik me dat ik naar Peter racete, hij had ongeveer drie uur gewacht tot de trailer was geüpload, dit was in de tijd dat je slechts 30 kilobytes per seconde downloadsnelheid had!"
"Het was geweldig om de teaser-trailer te bekijken waar ik in zat, ik kon het niet geloven. Aan het einde van de teaser-trailer voor The Phantom Menace hoor je mij naar de camera lachen. Mijn mond viel open, het was opnieuw een geweldige ervaring om dat moment te hebben omdat de anticipatie voor deze film enorm was. Ik kan me niet herinneren dat er ooit zo naar een film werd uitgekeken. Dus het was een enorme eer om opgenomen te worden in de teaser-trailer."
Aan welke projecten werk je momenteel, en is er iets dat je graag zou willen delen met onze lezers?

"Op dit moment ben ik bezig met het voorbereiden van een serie genaamd "Dead Ringers" voor BBC Radio 4. Het is een hilarische satirische radiokomedie die je kunt beluisteren op de BBC iPlayer en met veel nieuwe stemmen. Ik doe een imitatie van Donald Trump, voormalig premier Boris Johnson en nog veel meer. Het is een geweldige show!"
"Dus, daar ben ik mee bezig. Ik bouw aan een nieuwe website. Ik schrijf een beetje. Ik ben dagelijks bezig met voice-over-werk. Zoveel als er beschikbaar zijn, weet je. Vandaag deed ik wat promotie voor het kanaal Dave. Dat is mijn dagelijkse werk: voice-over-werk. Of het nu gaat om filmtrailers, promoties voor tv-programma's. Ik zal alles inspreken voordat AI binnenkort het werk van me overneemt!"
Star Wars Episode I - The Phantom Menace wordt nu tijdelijk opnieuw vertoond in bioscopen. Geen zin om naar de bioscoop te gaan? Stream dan alle Star Wars-films en -series via Disney+. We willen Lewis ontzettend bedanken voor zijn tijd, en vergeet niet om de Star Wars-acteur te volgen op Instagram!
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!