Historische dramafilm over Nederlands tulpen-gekte vanaf vandaag te zien op Netflix

Films
zaterdag, 25 mei 2024 om 20:00
khej7uh1sqm2rqzqlzqsuf3u6lu
Vanaf vandaag is de film Tulip Fever te zien op Netflix. Deze historische dramafilm uit 2017, geregisseerd door Justin Chadwick, is gebaseerd op de gelijknamige roman van Deborah Moggach uit 1999. Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van de 17e eeuw, tijdens de beroemde Tulpenmanie. De film, met een indrukwekkende cast waaronder Alicia Vikander, Dane DeHaan, Christoph Waltz en Judi Dench, biedt een meeslepend verhaal van passie, bedrog en de vergankelijke aard van rijkdom.
De weg naar het witte doek voor Tulip Fever was hobbelig. Oorspronkelijk was gepland dat de film in 2004 gemaakt zou worden met een budget van 48 miljoen dollar en sterren als Jude Law en Keira Knightley in de hoofdrollen. Echter, veranderingen in de Britse belastingwetgeving leidden tot het stilleggen van de productie. Pas in 2014 werd het project nieuw leven ingeblazen door producent Alison Owen, samen met Harvey Weinstein.
Tulip Fever draait om de jonge Sophia, die trouwt met de veel oudere Cornelis Sandvoort. Ondanks de materiële rijkdom die haar huwelijk biedt, is Sophia ongelukkig, vooral omdat het stel geen kinderen kan krijgen. Cornelis, geplaagd door schuldgevoelens over het verlies van zijn vorige vrouw en kind, besluit een schilder in te huren om hun portret te laten maken, in de hoop zo zijn jonge vrouw voor altijd te kunnen blijven herinneren.
Wanneer de jonge schilder Jan van Loos arriveert, bloeit er een verboden liefde op tussen hem en Sophia. Hun affaire, aangedreven door passie en de hoop op een beter leven, ontvouwt zich tegen de achtergrond van de tulpenmanie, een tijd van extreme speculatie en economische volatiliteit.
Ondanks de veelbelovende premisse en de sterrencast, werd Tulip Fever slecht ontvangen door critici. De film bracht wereldwijd slechts 9 miljoen dollar op, ver onder het budget van 25 miljoen dollar. Dit financiële falen werd overschaduwd door de val van The Weinstein Company, die kort na de release van de film failliet ging door de publieke onthullingen van seksuele misdragingen door Harvey Weinstein.
Met een IMDb-score van 6,2 is het geen hoogvlieger, maar biedt het voldoende voor liefhebbers van romantische, historische dramafilms. Bekijk hieronder de officiële trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!