Deze sensationele Netflix-film is de perfecte opwarmer voor het langverwachte '3 Body Problem'

Films
vrijdag, 16 februari 2024 om 22:35
aphnaru3qfxgngy8aickwdpnbe9
In 2019 bracht de Chinese regisseur Frant Gwo de indrukwekkende sciencefictionfilm The Wandering Earth. De film, gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van Liu Cixin, is de perfecte opwarmer voor de langverwachte Netflix-serie 3 Body Problem, eveneens gebaseerd op het werk van de wereldberoemde Chinese schrijver Liu Cixin.
Het verhaal van The Wandering Earth speelt zich af in een dystopische toekomst, waar de zon aan het sterven is en de planeet Jupiter dreigt te botsen met de Aarde. Om het voortbestaan van de mensheid te waarborgen, slaan wereldleiders de handen ineen. Ze besluiten de Aarde uit het zonnestelsel te verplaatsen door duizenden reusachtige raketmotoren aan één zijde van de planeet te bevestigen.
Wat The Wandering Earth onderscheidt van andere rampenfilms, zoals het momenteel populaire Afgrunden op Netflix, is de schaal van de dreiging. Terwijl Afgrunden zich richt op een mijnstadje dat ten onder gaat, gaat The Wandering Earth veel verder, met de hele planeet op het spel. De film verkent de grenzen van de menselijke veerkracht en samenwerking op een schaal die zowel episch als angstaanjagend is, en laat zien dat ze in China ook best aardig een film kunnen maken.
Het succes van de film heeft inmiddels geleid tot de productie van een vervolg, hoewel dit helaas nog altijd niet beschikbaar is op Netflix. Een gemiste kans: het tweede deel wordt alom geprezen als superieur aan de eerste The Wandering Earth-film. Niettemin blijft de film een intrigerende introductie tot het schrijfwerk van Liu Cixin.
Cixin wordt beschouwd als 's werelds eerste Chinese cyberpunk-auteur. Zijn invloeden van George Orwell en Arthur C. Clarke zijn duidelijk merkbaar in zijn werk. Het meest bekende werk van Liu, The Three-Body Problem, werd in 2007 gepubliceerd en won talrijke prijzen, waaronder de prestigieuze Hugo Award voor beste roman.
Deze erkenning maakte Liu de eerste Aziatische auteur die deze prijs in de wacht sleepte. Veelbelovend dus, en inmiddels heeft het werk van Cixin ook de aandacht van het westen weten te trekken. Netflix waagt zich vanaf 21 maart aan een verfilming onder leiding van Game of Thrones-makers David Benioff en D. B. Weiss.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!