Bekroonde debuutfilm van 'Civil War'-regisseur Alex Garland nu te zien op Netflix

Films
maandag, 01 april 2024 om 20:00
vi4vuply4ei5srbqcb0vgj6wqlh
In 2014 bracht regisseur Alex Garland zijn regiedebuut Ex Machina uit, een sciencefictionthriller die de kijker meeneemt op een reis door de complexiteit van kunstmatige intelligentie. De film wordt geprezen om zijn verhaal, visuele effecten en acteerprestaties en wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke films van het decennium.
Het verhaal draait om Caleb Smith, een programmeur bij het zoekmachinebedrijf Blue Book, die een uitnodiging krijgt van CEO Nathan Bateman voor een verblijf van een week in zijn afgelegen en luxe huis. Daar ontdekt Caleb dat Nathan een humanoïde robot genaamd Ava heeft gecreëerd, uitgerust met kunstmatige intelligentie. Caleb wordt gevraagd om Ava te evalueren en te bepalen of zij daadwerkelijk denkvermogen en bewustzijn bezit.
Ava, met haar verleidelijke menselijke verschijning, wekt niet alleen de nieuwsgierigheid van Caleb op, maar ook zijn gevoelens. Het verhaal onthult geleidelijk de complexiteit van menselijke emoties en de ethische dilemma's die ontstaan wanneer technologie en menselijkheid samenkomen. Met referenties naar de Turing-test, een concept bedacht door de legendarische computerwetenschapper Alan Turing, stelt Ex Machina vragen over de aard van menselijkheid en identiteit.
Nathans manipulatieve gedrag en het gebruik van Ava's uiterlijk als een middel tot exploitatie werpen een scherp licht op de donkere kanten van technologische vooruitgang. Met briljante vertolkingen van Domhnall Gleeson, Oscar Isaac en Alicia Vikander, dompelt Ex Machina de kijker onder in een wereld van intrige en intellectuele uitdaging. De film ontving lof van critici en won verschillende prijzen, waaronder de Oscar voor Beste Visuele Effecten.
Regisseur Alex Garlands nieuwste film Civil War lijkt opnieuw veel indruk te gaan maken. De kans is echter bijzonder groot dat het voorlopig de laatste film van de regisseur zal zijn aangezien hij heeft aangekondigd voorlopig niet meer in de regiestoel te kruipen.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!