Animatie-icoon John Musker bekritiseert huidige koers van Disney: “Veel politiek, weinig magie!”

Films
maandag, 27 mei 2024 om 16:00
dnp7zsq7svtaxbngkczxtyyvjeg
Filmmaker John Musker, bekend van zijn werk aan Disney-klassiekers zoals The Little Mermaid, Aladdin en Hercules, heeft in een recent interview kritiek geuit op de Walt Disney Company. Volgens Musker legt Disney tegenwoordig meer de nadruk op politieke boodschappen dan op het vertellen van boeiende, mooie en aangrijpende verhalen.
In een interview met de Spaanse krant El País verklaarde Musker: “Ik denk dat ze een koerscorrectie nodig hebben. Ze moeten de boodschap secundair maken, achter vermaak, een meeslepend verhaal en boeiende personages.” Musker benadrukte dat de klassieke Disney-films niet begonnen met de intentie om een boodschap over te brengen. “Ze wilden dat je betrokken raakte bij de personages en het verhaal en de wereld. Dat is nog steeds de kern.”
Musker heeft samen met regisseur Ron Clements aan verschillende Disney-animatiefilms gewerkt, waaronder The Great Mouse Detective (1986), The Little Mermaid (1989), Aladdin (1992), Hercules (1997), Treasure Planet (2002) en Moana (2016). Hun film The Princess and the Frog uit 2009, waarin Disney’s eerste zwarte prinses wordt geïntroduceerd, kreeg gemengde reacties vanwege de manier waarop raciale kwesties werden behandeld. “We probeerden niet ‘woke’ te zijn, hoewel ik de kritiek begrijp,” aldus Musker.
In hetzelfde interview gaf Musker ook zijn mening over de recente live-action remakes van Disney. Hij uitte zijn kritiek op de 2023 live-action versie van The Little Mermaid: “Ze hebben het vader-dochterverhaal niet genoeg benadrukt, terwijl dat het hart van de film was. En de krab... je kunt in een dierentuin naar levende dieren kijken en ze hebben meer expressie, zoals bij The Lion King.” Musker merkte op dat animatie juist uitblinkt in het creëren van aantrekkelijke personages en werelden.
Ondanks zijn pensionering blijft hij kritisch op de huidige staat van Disney-films en de beslissingen die worden genomen door de vele leidinggevenden binnen het bedrijf. “In de jaren '90 hadden we één keizer bij Disney, maar nu zijn er wel tien keizers. Er zijn te veel mensen die tevreden moeten worden gesteld.”
Volgens Musker is het essentieel dat Disney terugkeert naar zijn roots en zich weer richt op het maken van verhalen die boeien en vermaken, zonder de noodzaak om politieke agenda's op te dringen. “Je hoeft agenda’s niet uit te sluiten, maar je moet eerst personages creëren die sympathiek en boeiend zijn. Ik denk dat ze een koerscorrectie nodig hebben om de boodschap secundair te maken aan entertainment en meeslepende verhalen en boeiende personages.”
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!