Schrijfster Stine Jensen tipt Deense Netflix-serie als een must-watch: "Geweldige serie!"

TV en Series
woensdag, 31 juli 2024 om 15:00
dsc2363
Filosoof en schrijfster Stine Jensen heeft in het Radio 1-programma Bureau Buitenland de Deense Netflix-serie Borgen getipt. Volgens Jansen biedt de politieke serie diepgaande inzichten in de politieke dynamiek en de machtsstructuren binnen de Deense samenleving.
Borgen is ontwikkeld door Adam Price, Jeppe Gjervig Gram en Tobias Lindholm. De serie wordt geproduceerd door SAM Productions in opdracht van DR, de Deense publieke omroep. De naam Borgen, wat 'Het Kasteel' betekent, verwijst informeel naar het Christiansborg Paleis in Kopenhagen, waar de drie takken van de Deense overheid zijn gehuisvest: het parlement, het kantoor van de premier en het Hooggerechtshof.
De serie volgt het verhaal van Birgitte Nyborg Christensen, vertolkt door Sidse Babett Knudsen, een gematigde politicus die onverwacht de eerste vrouwelijke premier van Denemarken wordt. Naast Knudsen zijn er prominente rollen voor Birgitte Hjort Sørensen als nieuwsanker Katrine Fønsmark en Pilou Asbæk als spindoctor Kasper Juul. Borgen biedt een genuanceerde kijk op de machtsdynamiek in de politiek, media en persoonlijke levens van de karakters.
Stine Jensen prijst de serie om zijn veelzijdigheid: "Het is een geweldige serie omdat het je op verschillende lagen meeneemt. Je volgt het leven van een minister, maar het gaat ook over macht en politiek. De serie heet niet 'Het leven van Birgitte' maar 'Borgen', wat suggereert dat het een studie van macht is."
Een opvallend aspect van Borgen is de prominente rol die vrouwen spelen. Birgitte Nyborg is de centrale figuur en ook in de nieuwste seizoenen spelen vrouwen zoals de premier en de hoofdredacteur van de belangrijkste media een cruciale rol. Dit weerspiegelt de Deense samenleving, waar vrouwen belangrijke posities bekleden, zoals de huidige premier Mette Frederiksen en kroonprinses Margrethe.
Jensen benadrukt dat de serie niet alleen de successen, maar ook de uitdagingen van vrouwen in hoge functies belicht: "De serie Borgen toont echter ook de uitdagingen waarmee vrouwen in hoge functies te maken hebben, zoals de druk van werk en privéleven."
Naast de interne Deense politiek belicht Borgen ook de relatie tussen Denemarken en Groenland. In de serie wordt de ontdekking van olie langs de Groenlandse kust behandeld, wat de complexe dynamiek tussen de twee landen weerspiegelt. Historisch gezien was Groenland een kolonie van Denemarken tot het in 1979 zelfbestuur kreeg, gevolgd door volledige autonomie in 2009. Echter, Denemarken probeert nog steeds invloed uit te oefenen, vooral gezien de strategische en economische belangen in de regio.
De recente olievondsten hebben de spanningen verder verhoogd, wat in de serie op een intrigerende manier wordt weergegeven. "Groenland was lange tijd een kolonie van Denemarken en werd beheerd door Denemarken tot 1979, toen het zelfbestuur kreeg. In 2009 werd Groenland volledig autonoom. Ondanks de autonomie probeert Denemarken nog steeds invloed uit te oefenen," legt Jensen uit.
Borgen is nu te zien op Netflix. Bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!