Exclusief: A-Team-ster Dirk Benedict doet boekje open over Hollywood: "Ze vonden ons te mannelijk"

TV en Series
zondag, 20 oktober 2024 om 20:00
t0rbyvhtpmkdgkq7eaqpaf9symp
Voor velen is Dirk Benedict een legendarische held uit de jaren '80, vooral bekend van zijn rollen als Templeton 'Face' Peck in The A-Team en als Lieutenant Starbuck in de originele Battlestar Galactica. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid bleef Benedict altijd een bescheiden man, die zichzelf meer als schrijver en toneelacteur ziet dan als een Hollywoodster. Tijdens een recent bezoek aan Nederland, waar hij aanwezig was voor Comic Con Holland in Amsterdam, sprak Joris Bouwmeester deze iconische acteur over zijn carrière, zijn kijk op Hollywood en de uitdagingen die hij in zijn loopbaan tegenkwam.
Benedict werd wereldwijd bekend door zijn rol als Starbuck in Battlestar Galactica (1978). Voor veel sciencefictionfans is het moeilijk om Starbuck los te zien van Benedict zelf. Hij reflecteerde openhartig op deze mijlpaal in zijn carrière: “Dat is de show die mijn leven veranderde. Ik was al een succesvolle acteur in het theater in New York, ik had zelfs op Broadway gestaan. Maar toen ik Battlestar deed, veranderde alles. Van de ene op de andere dag kende iedereen in Amerika me.”
De productie van Battlestar Galactica werd vaak vergeleken met de film Star Wars, en Benedict zag zichzelf destijds in een rol vergelijkbaar met die van Han Solo. “Starbuck was, net als Han Solo, een beetje een schurk. Een charmante schurk, dat wel. Hij was iemand die liever gokte en zijn sigaar rookte dan in zijn Viper stapte om tegen de Cylons te vechten,” vertelde Benedict. “Hij had belangrijkere dingen aan zijn hoofd, zoals een afspraak met Cassiopeia. Maar uiteindelijk deed hij altijd wat juist was.”
Deze speelse benadering van de rol maakte Starbuck tot een van de populairste personages van de serie. Benedict geeft echter toe dat niet iedereen in de productie even enthousiast was over zijn interpretatie. “De mensen van de zender ABC haatten het feit dat ik Starbuck als een rokkenjager neerzette. Ze probeerden me zelfs te ontslaan omdat ik te veel sigaren rookte op de set. Maar het publiek hield ervan. Het personage werd daardoor juist zo geliefd. Het is grappig hoe vaak de experts op tv totaal geen idee hebben van wat het publiek wil.”
Ondanks zijn succes in Battlestar Galactica was Benedicts weg naar de top allesbehalve eenvoudig. Verrassend genoeg stuitte hij op weerstand vanwege zijn uiterlijk. “Het klinkt bizar, maar de netwerken vonden me niet knap of sexy genoeg voor de rollen van Starbuck en Face,” herinnert hij zich. “Voor Battlestar duurde het maanden voordat ze me uiteindelijk castten, en zelfs bij The A-Team zei NBC aanvankelijk dat ik niet aantrekkelijk genoeg was voor de rol van Face.”
Het idee dat Benedict niet knap genoeg zou zijn, lijkt absurd, gezien het feit dat hij wereldwijd bekend werd als de knappe, charmante 'Face' uit The A-Team. Toch was dit iets waar hij tijdens zijn carrière vaak mee te maken kreeg. “Mensen denken vaak dat ik die rollen kreeg omdat ik er goed uitzag, maar dat was helemaal niet zo. Het waren anderen die voor mij vochten, zoals de grote bazen van Universal. Zonder hen had ik die rollen nooit gekregen.”
Voordat Benedict zijn weg vond naar televisie, had hij al een succesvolle carrière opgebouwd in het theater. Hij speelde in stukken van grote schrijvers zoals Ibsen, Molière en Eugene O'Neill. “Ik kom uit de theaterwereld,” vertelt hij trots. “In New York speelde ik in klassieke stukken zoals The Rivals van Sheridan. Maar toen ik naar Hollywood kwam, zagen ze me als een soort surferjongen die voor de spiegel stond en dacht dat hij in films moest spelen.”
Hollywood bleek echter een heel andere wereld te zijn dan het theater. Benedict voelde zich vaak onderschat door regisseurs en producers die zijn diepere achtergrond als acteur negeerden. “In Hollywood dachten ze dat ik alleen maar een mooi gezicht was zonder diepgang. Maar ik had toneelstukken van de grootste schrijvers gespeeld en stond ver af van het oppervlakkige beeld dat mensen van mij hadden.”
Tijdens ons gesprek komt ook de politieke invloed in Hollywood ter sprake. Benedict, die bekendstaat om zijn uitgesproken meningen, neemt geen blad voor de mond als het gaat om de veranderingen die hij in de filmindustrie heeft zien plaatsvinden. “Hollywood is al sinds de jaren '70 en '80 doordrenkt van politieke correctheid. Het lijkt erger geworden, vooral met de opkomst van de woke-cultuur, maar het begon allemaal met het feminisme en de vrouwenbeweging in die tijd. Toen al werden shows zoals The A-Team gehaat omdat ze te mannelijk waren.”
Benedict legt uit dat deze politieke invloed hem persoonlijk heeft geraakt. Hij vertelt dat hij jarenlang moeilijk aan werk kon komen omdat zijn opvattingen niet strookten met die van de machthebbers in Hollywood. “De feministen en de nieuwe generatie bazen in Hollywood hadden een hekel aan mij en acteurs zoals George Peppard. Ze vonden ons te veel 'toxische mannelijkheid'.”
Zijn scherpe kritiek op de nieuwe Battlestar Galactica reboot, waarin het personage Starbuck werd herschreven als een vrouw, leidde zelfs tot controverse. “Ik schreef een artikel genaamd Lost in Castration over hoe ze het personage hadden veranderd. De actrice die de nieuwe Starbuck speelde, en veel van de cast, weigerden zelfs om met me op te treden tijdens conventies vanwege dat artikel,” herinnert hij zich.
Naast zijn werk op televisie speelde Benedict in meerdere films, maar niet alles liep zoals gepland. Een van de grootste teleurstellingen in zijn carrière was de film Body Slam, een komedie in de worstelwereld die nooit de bioscoop bereikte. “Het was een fantastische film, geregisseerd door Hal Needham, en het zou mijn doorbraak in de filmwereld worden. Maar door een rechtszaak met de scenaristen werd de release geannuleerd. Uiteindelijk kwam het jaren later pas uit op VHS.”
Benedict speelt in de film een oplichter die betrokken raakt bij de professionele worstelwereld. “Het is mijn zoons favoriete film, en ik ben er trots op. We herschreven veel van de dialogen zelf, en het was een geweldige ervaring om te maken. Maar helaas werd het nooit uitgebracht zoals gepland.”
Een andere film die veel potentie had, maar nooit de erkenning kreeg die het verdiende, was Ruckus (1980), een film die Benedict beschrijft als de "originele Rambo". “We maakten de film voor slechts een miljoen dollar, en Sylvester Stallone stal het hele concept voor First Blood. Het is letterlijk frame voor frame hetzelfde verhaal.”
Hoewel Dirk Benedict vooral bekendstaat als acteur, onthult hij dat zijn ware passie altijd schrijven is geweest. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Confessions of a Kamikaze Cowboy, waarin hij zijn persoonlijke strijd met kanker beschrijft en hoe hij zichzelf genas door over te schakelen op een vegetarisch dieet. “Ik ben altijd een schrijver geweest. Acteren was leuk, maar schrijven is mijn ware liefde. Ik schreef mijn eerste boek nadat ik kanker had overwonnen, en sindsdien ben ik nooit gestopt met schrijven.”
Na meer dan vier decennia in de schijnwerpers blikt Benedict terug op een carrière die allesbehalve conventioneel was. “Ik heb twee rollen gespeeld waar ik wereldwijd bekend om ben, maar het was nooit gemakkelijk. Ik moest voor elke kans vechten. Hollywood is een harde wereld, vooral als je je niet conformeert aan de regels van de industrie.”
Ondanks de uitdagingen blijft Dirk Benedict een onmiskenbare invloed in de popcultuur. Zijn rollen in The A-Team en Battlestar Galactica hebben hem een plaats bezorgd in de harten van fans over de hele wereld. Maar achter de rollen schuilt een man die meer is dan alleen een knappe acteur – hij is een denker, een schrijver en een kunstenaar die trouw is gebleven aan zichzelf, ongeacht de hindernissen die hij moest overwinnen.

Blijf op de hoogte van jouw favoriete films en series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete films, series en games, word lid van onze Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!