The Nerd Shepherd

De waarheid achter de Australische sekte in de Hulu-serie “The Clearing” – Nu te zien via Disney+

The Clearing

Als jouw obsessie met true crime iets is zoals de onze, dan heb je waarschijnlijk alle afleveringen van de nieuwe limited serie op Disney+, genaamd ‘The Clearing’, inmiddels al verslonden. Deze huiveringwekkende serie, met getalenteerde Australische acteurs zoals Miranda Otto, Teresa Palmer en Kate Mulvaney, volgt een sekte genaamd ‘The Kindred’.

Hoewel het verhaal zelf fictief is, is het gebaseerd op de roman van JP Pomare, ‘In The Clearing’, die weer is geïnspireerd door de werkelijke gebeurtenissen binnen een Australische sekte genaamd ‘The Family’. Hieronder onthullen we feiten van fictie en alles wat we weten over de ware gebeurtenissen die ‘The Clearing’ hebben geïnspireerd.

The Clearing
Still 'The Clearing' via TMDB

Is 'The Clearing' gebaseerd op een werkelijke sekte?

Volgens The Guardian is de sekte in ‘The Clearing’, genaamd ‘The Kindred’, gebaseerd op de echte sekte genaamd ‘The Family’, die actief was in de jaren 1960 tot de jaren 1990. Net als de vrouwelijke sekteleider Adrienne in de serie, werd ‘The Family’ geleid door Anne Hamilton Byrne.

Anne en haar man Bill zouden in die periode veel kinderen hebben verkregen, hetzij via adoptiefraude of van cultleden, en ze opgevoed hebben als hun eigen kinderen. Dit systeem van ‘verkrijgen’ van kinderen is niet ongelijk aan het plot van ‘The Clearing’, waar sekteleider Adrienne en twee andere vrouwen, door de kinderen ‘Tantes’ genoemd, valse adopties opzetten en zelfs één kind van straat ontvoeren om hun sekte te laten groeien.

LEES OOK | Nieuwe Netflix Original “How to Become a Cult Leader” belooft een unieke kijk op beruchte sektes – Bekijk nu de trailer!

The Family
Foto "The Family" via BBC

De kinderen in de serie lijken allemaal sprekend op elkaar, dankzij gebleekt blond haar en uniforme outfits. Volgens The Guardian is ook dit een feit, iets wat Anne deed om de kinderen die ze had verkregen eruit te laten zien als een familie. De locatie van de serie in een regionale Australische stad is ook op waarheid gebaseerd. The Guardian meldde dat het motto van ‘The Family’ was: “onopgemerkt, onbekend, ongehoord”. Om trouw te blijven aan dit motto, opereerde de sekte in bijna volledige geheimhouding vanaf een landgoed nabij Eildon in Victoria, zoals vermeld door de BBC.

Drugsgebruik en mishandeling

In recente jaren zijn verschillende kinderen die gevangen werden gehouden door ‘The Family’ naar voren gekomen. In een interview vertelde Anouree Treena-Byrne, die gedwongen werd weggenomen bij haar moeder toen ze drie jaar oud was, dat de kinderen in ‘The Family’ onder controle werden gehouden met behulp van drugs. “We kregen allerlei soorten drugs toegediend. Drugs om ons onder controle te houden en rustig te houden. Vaak zat ik gewoon op mijn bed en keek uit het raam. Ik bewoog niet. Ik was in een catatonische toestand en ik was ook stom. Ik sprak gedurende lange periodes niet.” Aldus het slachtoffer.

Ze beschreef ook dat zij en de andere kinderen regelmatig werden blootgesteld aan fysiek misbruik. “We werden routinematig geslagen, en echt geslagen, niet alleen maar wat klappen, maar ernstig geslagen. Er waren verdrinkingsincidenten. Onze hoofden werden in emmers water gestopt en onder water gehouden. We weten niet hoelang precies, maar lang genoeg om te denken dat we zouden sterven.”

Foto "Anne Hamilton-Byrne" via The Times

Hoe kwam 'The Family' tot een einde?

In 1987 werd het terrein officieel doorzocht, nadat twee van de kinderen, Sarah Moore en Leanne Creese, waren weggelopen en de politie hadden ingelicht. Ondanks hun getuigenissen van misbruik, kregen zowel Anne als Bill slechts boetes van $5000 voor fraude. Bill overleed in 2001, terwijl Anne op 98-jarige leeftijd in 2019 stierf na een langdurige strijd met dementie.

Stream "The Clearing" via Disney+

The Clearing, nu beschikbaar op Disney+, is een niet te missen serie voor true crime liefhebbers. Het spraakmakende verhaal heeft al veel kijkers weten te boeien, en het is tijd om te ontdekken of het ook jou kan overtuigen. Als je houdt van spannende en meeslepende verhalen, dan is deze serie absoluut een aanrader. Blijf onze website in de gaten houden voor de volledige recensie, zodat je een nog beter beeld krijgt van wat je te wachten staat. Veel kijkplezier!

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen