The Nerd Shepherd

Opstand in Hollywood: Epische staking veroorzaakt de grootste opschudding in 60 jaar

Foto 'Writers Guild Strike' via Wikimedia Commons

Duizenden acteurs en medewerkers in Hollywood hebben besloten om massaal het werk neer te leggen na mislukte onderhandelingen met grote filmstudio’s. De onderhandelingen gingen over de inkomsten van streamingdiensten en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in films. De Amerikaanse vakbond SAG-AFTRA kondigde de staking aan tijdens een persconferentie, nadat een meerderheid van de 160.000 leden voor de actie had gestemd. Deze staking markeert de grootste in Hollywood in ruim zestig jaar.

Volgens de onderhandelaar van SAG-AFTRA verdienen acteurs contracten die meegaan met de tijd. Hij benadrukte dat staken de laatste optie is, maar dat er geen alternatief meer gezien wordt. Dit is de tweede grote staking die Hollywood treft, nadat de scenaristen eerder al het werk hadden neergelegd. Als gevolg van de staking zullen vrijwel alle Amerikaanse film- en televisieproducties stil komen te liggen.

Foto "SAG-AFTRA" via Wikimedia Commons
Foto "SAG-AFTRA" via Wikimedia Commons

Streaminginkomsten en AI in films betwist

De belangrijkste punten van discussie tijdens de onderhandelingen waren de winstdeling met acteurs door streamingdiensten en de behoefte aan garanties en afspraken over het gebruik van AI in films en series. Deze zorgen werden gedeeld door zowel acteurs als scenaristen.

LEES OOK | Productie van Vijfde en Laatste Seizoen “Stranger Things” Loopt Vertraging op vanwege Schrijversstaking

Steun voor Hollywood-staking groeit

De bekende filmregisseur Christopher Nolan onthulde dat acteurs Cillian Murphy en Emily Blunt de première van de nieuwe film Oppenheimer verlieten op het moment dat de staking begon. Verschillende Hollywood-sterren, waaronder Margot Robbie, Meryl Streep en Dwayne ’the Rock’ Johnson, hebben inmiddels hun steun betuigd aan de staking.

Fran Drescher haalt uit naar Hollywood; scenaristen- en acteursstaking zeldzaam

Tijdens de persconferentie haalde actrice Fran Drescher, tevens voorzitter van SAG-AFTRA, hard uit naar de Hollywoodstudio’s. Ze beschuldigde hen ervan zich te moeten schamen, aangezien ze veel geld verdienen aan de acteurs. Ze noemde dit een keerpunt in de geschiedenis en waarschuwde voor een toekomst waarin acteurs mogelijk worden vervangen door machines.

Foto 'Fran Drescher' via Wikimedia Commons
Foto 'Fran Drescher' via Wikimedia Commons

Deze gelijktijdige staking van de scenaristen- en acteursvakbonden is sinds 1960 niet meer voorgekomen. De staking van de scenaristen heeft al geleid tot vertragingen in tientallen producties.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen