The Nerd Shepherd

Iconische Horror-Komedie uit de ’80s nu te zien bij HBO Max

Gremlins

De legendarische filmklassieker “Gremlins” is nu te zien via HBO Max. De memorabele “Gizmo” stal in de jaren 80 de harten van vele bioscoopbezoekers en heeft “Gremlins” doen uitgroeien tot een legendarische franchise. De film bracht een unieke mix van humor en horror naar het witte doek en blijft nog steeds een geliefde favoriet bij zowel oudere fans als een nieuwe generatie filmliefhebbers. Met Halloween in aantocht is er geen beter moment om deze tijdloze klassieker opnieuw te ontdekken.

“Gremlins” is een Amerikaanse horror-komediefilm uit 1984, geregisseerd door Joe Dante en geschreven door Chris Columbus. De film heeft in de hoofdrollen Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Frances Lee McCain en Dick Miller, met Steven Spielberg als uitvoerend producent. Het succes van de film leidde tot een vervolg in 1990 getiteld “Gremlins 2: The New Batch”. 

LEES OOK | Treinreizigers beleven een angstaanjagende rit in de Britse Horrorfilm “Howl”: Nu te zien op Prime Video

Gremlins
Still 'Gremlins' via TMDB

Het verhaal begint wanneer Randall “Rand” Peltzer, een uitvinder, door de straten van Chinatown in New York dwaalt, op zoek naar het perfecte kerstcadeau voor zijn zoon Billy. Zijn avontuur leidt hem naar de winkel van de mysterieuze Mr. Wing, waar hij wordt gefascineerd door een klein harig wezentje, een Mogwai genaamd Gizmo. Mr. Wing weigert aanvankelijk de verkoop van Gizmo, ondanks een aanzienlijk bod van Rand. Maar de grootvader van de Chinese jongen besluit het geheim van de Mogwai te delen met zijn kleinzoon, die uiteindelijk Gizmo stiekem aan Rand verkoopt.

“Gremlins” werd geproduceerd in een tijd waarin het combineren van horror met komedie steeds populairder werd. Andere films zoals “Ghostbusters,” die in hetzelfde jaar uitkwam, en “Beetlejuice” (1988) deelden in deze groeiende trend. De film weet met succes de elementen van humor en horror te vermengen, waardoor het een tijdloze klassieker werd.

horrorfilms
Still 'Gremlins' via TMDB

Interessant is dat het concept van “Gremlins” teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog, toen mechanische problemen vaak werden toegeschreven aan kleine ‘gremlins’ die machines saboteerden. Dit concept groeide uit tot een populair onderwerp in verschillende vormen van media. De beroemde kinderboekenschrijver Roald Dahl publiceerde zelfs een boek getiteld “The Gremlins” in 1943. Joe Dante, de regisseur van “Gremlins,” beweerde later dat dit boek een van zijn inspiratiebronnen was voor het maken van de film.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen