Review: "Resident Evil 4 - Separate Ways" - Nieuw ADHD-avontuur met Ada Wong en Albert Wesker

Games
maandag, 16 oktober 2023 om 9:42
re4sw 0919 ss 13
Wij waren op The Nerd Shepherd zeer enthousiast over de Resident Evil 4 Remake, gevolg door meer enthousiasme over het uitbrengen van de Mercenaries Mode enige weken later. We besloten die laatste bespreking met de weloverwogen woorden: “Er liggen nog volop mogelijkheden en het zou mooi zijn als Capcom nog wat extremere en chaotischere levels voor The Mercenaries uitbrengt. En natuurlijk Albert Wesker en Ada Wong, want zij mogen absoluut niet ontbreken. Laten we hopen dat het nog komt!” Nu zullen we beoordelen hoe Capcom het ervan heeft afgebracht!
Om met de deur in huis te vallen: het positieve is dat Albert Wesker een grotere rol in het verhaal heeft gekregen. Zoals de stukken nu staan opgesteld, lijkt het onvermijdelijk dat er spoedig een Resident Evil 5 zal verschijnen met daarin een hoofdrol voor de zojuist genoemde superschurk. Maar nog steeds vind ik de nieuwe stemacteur niet overtuigend. Het is te generiek, te Amerikaans, niet onderscheidend – een allround stoere bad guy.
Still 'Resident Evil 4 - Separate Ways' via Capcom
Still 'Resident Evil 4 - Separate Ways' via Capcom
De eerdere Albert Weskers, zoals ze werden vertolkt door D.C. Douglas en Richard Waugh, wisten de sfeer van het personage beter te vatten in een aura van mysterie, en een koel, berekenend sadisme. Het is ook jammer dat de afslag van Resident Evil 5 – Wesker niet als onpeilbare intelligence officer maar als overmoedige bioterrorist die oorlog voert tegen de totale mensheid – alvast wordt ingezet. Het is te hopen dat Capcom alsnog van koers verandert, gezien deze wending de fans van de serie de laatste vijftien jaar in bitterheid heeft achtergelaten.
Over de meningen van de stemactrice van Ada Wong zijn de fans sterk verdeeld. Zelf heb ik daar geen moeite mee gehad. Veel meer stoorde ik me aan de hees-ruige Amerikaanse stem van Albert Wesker. Die steekt schril af tegen de onderkoelde, venijnige toonzetting door Richard Waugh in het origineel.
Still 'Resident Evil 4 - Separate Ways' via Capcom
Still 'Resident Evil 4 - Separate Ways' via Capcom
Wat betreft de nieuwe campagne van Separate Ways is het gaaf om te zien hoe sommige decors zijn teruggezet, zoals de afdaling met de kabelbaan, de verpletterende stenen in de ondergrondse tunnels, en zelfs de korte achtervolging door het boorvoertuig. Minder gaaf is het baasgevecht tegen U3, waarbij er ditmaal geen hekken zijn die je kunt openen en sluiten, geen containers die in de ruimte zweven, maar wél een irritante sequentie waarbij je moet schieten op een staart die veel te snel beweegt. Ook slaat het nergens op dat Verdugo in U3 verandert – kennelijk waren de makers te lui om een passende overgang naar dat baasgevecht in het script te schrijven.
Het verhaal van Separate Ways is stevig ADHD – alles is één rechte lijn voorwaarts met nauwelijks momenten om op adem te komen. Backtracking is er al helemaal niet. De plaatsing van vijanden voelt soms oneerlijk en ongebalanceerd, en een evenwicht tussen gebieden die je verplicht moet verkennen en optionele ‘blokjes om’, ontbreekt. Gemiste kansen, want het is een prachtig vormgegeven wereld waarin je met veel plezier vertoeft.
Still 'Resident Evil 4 - Separate Ways' via Capcom
Still 'Resident Evil 4 - Separate Ways' via Capcom
De grootste meerwaarde zit hem duidelijk in de nóg verdere uitbreiding van Mercenaries Mode. Ada keert terug met twee uitrustingen; Wesker is speelbaar evenals één extra uitrusting voor Leon. Het voelt fantastisch om met Wesker te spelen – hij is op het hoogtepunt van zijn kracht en zijn mêlee aanvallen zijn weergaloos. Met de juiste timing is het mogelijk om met die aanvallen afstanden te overbruggen via teleportatie. Daarbij wordt alles op het pad naar de doelbestemming instantaan vernietigd.
Het nieuwe level – docks – is absolute chaos, en gooit een mengelmoes op je van gemuteerde insecten, bezeten dorpelingen, evil monniken en militairen met raketwerpers. En natuurlijk de ‘super salvadors’ die je achtervolgen met hun kettingzaag. Dit level escaleert totáál en zelfs met Wesker zul je al je health items tot de laatste snik nodig hebben om het einde te halen.
Een genuanceerd, doch positief oordeel is op zijn plek. Daarom beoordeel ik dit met een 9.
+ Separate Ways herstelt veel wat ontbrak in de RE4 Remake
+ Prachtige en sfeervolle omgevingen
+ Extra content voor Mercenaries Mode biedt dagenlang actie
- Assignment Ada ontbreekt nog steeds
- Stemacteur Wesker beduidend minder dan het origineel
- Niet alles in de veldcampagne voelt met evenveel liefde in elkaar gezet
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram! Steun Sid via BackMe: en volg zijn Telegram-kanaal!