Legendarische RTS-game "Age of Empires" viert vandaag zijn 26e verjaardag!

Games
zaterdag, 30 september 2023 om 14:01
age of empires definitive edition 1
In 1997 betrad Microsoft Studios het gamelandschap met een epische zet: de lancering van het eerste deel in een reeks historische real-time strategiegames, Age of Empires genaamd. Dit betekende niet alleen het begin van een legendarische gamefranchise, maar ook een mijlpaal in de geschiedenis van het gamen. In de ruim twintig jaar die volgden, werden er zeven hoofdtitels en drie spin-off games uitgebracht in de serie, en Age of Empires heeft zich sindsdien stevig verankerd in het collectieve geheugen van gamers wereldwijd.
Age of Empires heeft gedurende al die jaren talloze "Monk wololo's" door onze huizen laten galmen. Ouders geloofden dat hun kinderen geschiedenis leerden, terwijl de kinderen stiekem aan het gamen waren. En ervaren spelers weten dat ze allebei gelijk hadden. Het spel bood niet alleen urenlang vermaak, maar het gaf spelers ook een educatieve ervaring in de vorm van historische nauwkeurigheid.
Toch werd de game niet altijd met dezelfde liefde en erkenning behandeld als nu. Met de opkomst van de Xbox werd pc-gaming een beetje naar de achtergrond gedrongen voor Microsoft. Gemeenschappen zoals die van Age of Empires moesten zelfstandig overleven. Het was in feite de passie van deze toegewijde fans die leidde tot de hernieuwde aandacht van Microsoft en de release van de nieuwste telg in de franchise, Age of Empires IV, in 2021.
748 1 2
Still 'Age of Empires' via TGDB
In een interview van WIRED met Phil Spencer, die al meer dan 30 jaar bij Microsoft werkt, wordt hem gevraagd naar de evolutie van de Age of Empires-franchise en het moment waarop het tij keerde. Spencer benadrukt dat het niet zozeer ging om het genre, maar om hoe de community bleef spelen. Hoewel de games nog steeds te koop waren, verloor Microsoft enigszins het contact met de actieve gemeenschap van Age of Empires-spelers toen de focus verschoof naar de Xbox. De pc-gaminggemeenschappen werden min of meer aan hun lot overgelaten.
De ommekeer kwam toen Microsoft haar strategie aanpaste en begon te kijken naar spelers die op elk scherm wilden spelen. Ze begonnen te zoeken naar franchises in hun portfolio waar gemeenschappen actief, groot en betrokken waren. De game stak er bovenuit als een van die franchises. Het herstelde de banden met de community en herontdekte het potentieel van de serie.
748 4
Still 'Age of Empires' via TGDB
Inmiddels is de game een klassieker die zowel jongere generaties als trouwe fans blijft aantrekken. Het is een prachtig voorbeeld van hoe een toegewijde gemeenschap en de voortdurende evolutie van een spel kunnen leiden tot een tijdloze game-ervaring. Dus of je nu een nieuwe speler bent of een doorgewinterde veteraan, de wereld van Age of Empires heeft nog steeds veel te bieden voor iedereen die van strategie en geschiedenis houdt.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!