Top 10 Horrorfranchises volgens The Nerd Shepherd: Klassiekers en Opvallende Keuzes

Films
zondag, 22 oktober 2023 om 15:14
4sxxppjuwjqnd98vlxqehvh3cfr
Met Halloween voor de deur hebben we bij The Nerd Shepherd onze persoonlijke top 10 horrorfranchises samengesteld. Hoewel onze top 10 gebaseerd is op smaak en persoonlijke voorkeur, is het belangrijk op te merken dat enkele verrassende keuzes in onze top 10 te vinden zijn, die mogelijk als inspiratie kunnen dienen voor jouw aanstaande Halloween-filmmarathon!
Waar staat bijvoorbeeld de Saw-franchise? Met Saw X heeft deze reeks ongetwijfeld een flinke impuls gekregen en lijkt de toekomst veelbelovend. Maar ook minder bekende franchises hebben een plek veroverd in onze top 10, ten koste van enkele iconische franchises! Kortom, onze top 10 bevat gedurfde en controversiële keuzes. Benieuwd naar onze favoriete horrorfranchises? Lees snel verder!

10. Halloween

6io0gvfevpmqsb46yxokcpsjooj 1140x570
Still 'Halloween' via TMDB
De Halloween-franchise wordt over het algemeen, samen met "Nightmare on Elm Street" en "Friday the 13th," beschouwd als een van de meest iconische horrorreeksen aller tijden. De eerste film, geregisseerd door John Carpenter en uitgebracht in 1978, vertelt het angstaanjagende verhaal van Michael Myers, een ontsnapte psychopaat die zijn slachtoffers achtervolgt op Halloween. De franchise heeft talloze vervolgen en herlanceringen voortgebracht en blijft onverminderd populair. Van de klassieke horrorfranchises weet Halloween als enige een plek te veroveren in onze top 10.

9. Child's Play

1c0e9wefsrnjnostejiielg1cka 1140x570
Still 'Child's Play' via TMDB
De Child's Play-franchise draait om de angstaanjagende pop Chucky, die bezeten is door de geest van een seriemoordenaar. De pop jaagt op zijn slachtoffers en heeft sinds de jaren '80 talloze films voortgebracht, waardoor hij een blijvende indruk heeft achtergelaten in de popcultuur en bij horrorfans. Chucky is een icoon geworden en heeft de tand des tijds weten te doorstaan, aangezien er tot op heden nog steeds boeiende films en series worden gemaakt rondom deze moordlustige pop.

8. Hellraiser

usc3vymg1gmw2diq9p8vymlyycm 1140x570
Still 'Hellraiser' via TMDB
De Hellraiser-franchise, gecreëerd door Clive Barker, bracht het publiek in aanraking met de Cenobites, sadistische buitenaardse wezens. De franchise staat bekend om zijn onconventionele benadering van horror en heeft inmiddels een stevige cultstatus verworven. Hoewel de herlancering van vorig jaar niet de gedroomde herstart van de franchise bleek te zijn, blijven de klassieke films iconisch en op zichzelf uiterst uniek.

7. Jeepers Creepers

pdzvotbsgo6dqy0ggavep7twbv6 1024x576
Jeepers Creepers is een filmreeks die draait om een angstaanjagend, onbekend demonisch wezen dat bekend staat als "The Creeper." De reeks biedt een verontrustende kijk op het onverklaarbare en weet op unieke wijze een specifieke vorm van angst te creëren die andere vergelijkbare monsterfilms niet kunnen evenaren. Hoewel het wellicht een verrassende keuze is, verdient de reeks haar plaats in onze top 10 vanwege de intrigerende setting van de films en de sfeervolle muziek die een bijzondere toon zet.

6. Texas Chainsaw Massacre

1i1cfiknxedaofn4597y91onxyo 1140x570
Still 'The Texas Chain Saw Massacre' via TMDB
Texas Chainsaw Massacre is een klassieke horrorfranchise die zijn oorsprong vond in de baanbrekende film uit 1974. Het verhaal draait om Leatherface en zijn kannibalistische familie, en de reeks heeft het horrorgenre veranderd met zijn rauwe, bloederige intensiteit. De film heeft een aanzienlijke cult-aanhang opgebouwd en heeft een aantal spin-off films voortgebracht, evenals recentelijk een zeer vermakelijke game. Hoewel de franchise soms wellicht onderbelicht wordt, heeft deze bij ons zeker waardering gekregen, hoewel net buiten onze top 5.

5. Scream

6kqofcrskuvlryw2phkwvux5bds 1140x570
Still 'Scream' via TMDB
Scream, geregisseerd door Wes Craven is wellicht de meest iconische horrorfranchise uit de jaren 90. De reeks introduceerde het iconische Ghostface-masker en heeft met zijn intelligente benadering van het slasher-genre en de herkenbare personages een blijvende indruk gemaakt. De franchise gaat nog steeds als een speer en de meest recente film Scream VI was wederom een bioscoopsucces.

4. Paranormal Activity

wfcdj0md1hyjzlahulolnw5pytr 1140x570
Still 'Paranormal Activity' via TMDB
Paranormal Activity is een reeks found footage horrorfilms die zich richten op bovennatuurlijke gebeurtenissen in huiselijke omgevingen. De franchise staat bekend om zijn subtiel opgebouwde spanning en schijnbare alledaagsheid, wat bij de release van de eerste film voor aanzienlijke opwinding zorgde. Nu de initiële hype is afgenomen en er meerdere films zijn verschenen, weten de eerste drie films nog steeds een onuitwisbare indruk achter te laten. De franchise weet een unieke vorm van spanning te creëren die typerend is voor de reeks.

3. Saw

9b3uxqcjkmay20ebzzj1kvow0r5 1140x570
Still 'SAW X' via TMDB
Saw is een reeks die berucht is vanwege de sadistische tests, gecreëerd door het personage Jigsaw. De films hebben de reputatie extreem gewelddadig te zijn en verkennen vaak morele dilemma's. Ondanks kritiek dat de franchise mogelijk te ver is uitgemolken, slaagt de nieuwste film, Saw X, erin om de franchise een nieuwe richting in te sturen die bij fans zeer in de smaak valt. Door iets minder de nadruk te leggen op lugubere spellen en meer diepgang te bieden in de ontwikkeling van de personages, lijkt de toekomst van de franchise veelbelovend.

2. Alien

bjq7zl9vty4uuwtfolmddwdrdhl 1140x570
Still 'Alien' via TMDB
Alien is een revolutionaire sciencefiction-horrorfranchise gecreëerd door Ridley Scott. De Xenomorphs, buitenaardse wezens, vormen de essentiële dreiging in deze films, en de reeks biedt een verontrustende kijk op ruimtereizen. Wanneer je denkt aan horror in de ruimte, is de Alien-franchise de go-to reeks die de spanning van de setting van een ruimteschip buitengewoon en uniek maakt, vooral wanneer achter elke hoek een bloeddorstige buitenaardse alien op de loer ligt.

1. Final Destination

kpv7w4mvlvc2liwucezxytsf8pu 1140x570
Still 'Final Destination 2' via TMDB
De Final Destination-franchise heeft nipt de voorkeur gekregen boven de Alien-franchise en is wellicht een gewaagde keuze voor de eerste plaats in de top 10 van beste horrorfranchises. De reeks draait om het ontwijken van de dood en het onvermijdelijke noodlot. De films staan bekend om hun creatieve, dodelijke ongelukken en de voortdurende strijd tussen de personages en hun voorbestemde einde. De formule die de Final Destination-franchise hanteert is zo kenmerkend voor de reeks dat deze op zichzelf al lof verdient. In een tijd waarin het lijkt alsof alles al is gedaan in het horrorgenre, wist Final Destination een unieke weg in te slaan. De serie is niet afhankelijk van bovennatuurlijke wezens of angstaanjagende monsters; niets van dat alles komt aan bod.
Met Halloween in het vooruitzicht is er geen beter moment om jezelf onder te dompelen in de wereld van horror. Onze top 10 horrorfranchises heeft voor elk wat wils, of je nu van slasherhorror, bovennatuurlijke wezens of sci-fi horror houdt. Hoewel bepaalde grote iconische horrorfranchises ontbreken, zijn we benieuwd naar jouw favoriet! Ga je voor de klassiekers zoals Nightmare on Elm Street, of kijk je liever naar recentere horrorfilms zoals de Conjuring- of Insidious-franchises? Wat wordt jouw keuze voor een enge Halloween-filmmarathon?
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!