Weekend Filmtip: Tom Hanks schittert in spraakmakende dramafilm van Steven Spielberg

Films
woensdag, 13 december 2023 om 19:42
xa7dhmbhz8ppejdue5iaaamojqo
Aankomende zondag om 23.00 uur is op BBC2 de indrukwekkende film Bridge of Spies uit 2015 te zien. De film is geregisseerd en mede-geproduceerd door de legendarische Steven Spielberg. Het historische drama is geschreven door Matt Charman en de Coen Brothers en brengt het verhaal van advocaat James B. Donovan tot leven, gespeeld door niemand minder dan Tom Hanks.
Donovan wordt belast met de delicate taak om over de vrijlating van Francis Gary Powers te onderhandelen. Powers, een veroordeelde piloot van de Central Intelligence Agency (CIA), werd neergeschoten boven de Sovjet-Unie in 1960 met zijn U-2 spionagevliegtuig. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van de Koude Oorlog.
metlc1yhfz6pmg04dtcffjmqi3y 1140x570
Still 'Bridge of Spies' via TMDB
De cruciale gebeurtenis in de film is de gevangenenruil tussen Powers en Rudolf Abel, een veroordeelde Sovjet KGB-spion in Amerikaanse hechtenis. Abel werd eerder door Donovan verdedigd tijdens het proces. De uitwisseling vindt plaats op de Glienicke-brug, die Potsdam met Berlijn verbindt, vandaar de naam van de film. Deze brug speelt een symbolische rol in het verhaal als de locatie van een geopolitiek schaakspel tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.
De film ontving lovende kritieken voor verschillende aspecten, waaronder het boeiende scenario, de uitmuntende vertolkingen van Hanks en Mark Rylance, de regie van Spielberg, de muzikale score van Thomas Newman, en de hoogwaardige productiewaarden. Het financiële succes was eveneens indrukwekkend, met een wereldwijde opbrengst van $165 miljoen tegen een bescheiden budget van $40 miljoen.
Bridge of Spieswerd genomineerd voor zes Academy Awards, waaronder Beste Film en Beste Originele Scenario. De film won uiteindelijk de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol, toegekend aan Mark Rylance voor zijn onvergetelijke vertolking van Rudolf Abel. "Bridge of Spies" is aankomende zondag om 23.00 uur te zien op BBC2. Bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!