Betrokkenheid van Barack Obama bij Netflix-film 'Leave the World Behind' leidt tot kritiek

Films
woensdag, 13 december 2023 om 18:54
hqlxucmrirezac05a5ektgzkn9j scaled
De Netflix-film Leave the World Behind, waar voormalig president Barack Obama nauw bij betrokken was, heeft online veel discussie veroorzaakt. Het productiebedrijf van Michelle en Barack Obama, Higher Ground Productions, bracht de film met Julia Roberts en Ethan Hawke uit, wat voor onrust heeft gezorgd op sociale media.
De door Sam Esmail geregisseerde film heeft niet alleen online debat aangewakkerd, maar Obama heeft ook kritiek gekregen vanwege vermeende waarschuwingen in de film aan zwarte mensen over hun blanke medeburgers. Het is opvallend dat een voormalige president zijn politieke boodschap via een film verspreidt, wat gezien de aanzienlijke invloed van Obama enigszins zorgwekkend te noemen is.
4xaknvlnv0jnerdkthmf0ep4ccx 1140x570
Still 'Leave the World Behind' via TMDB
Leave The World Behind is gebaseerd op de gelijknamige roman van Rumaan Alam. De Netflix-original volgt Julia Roberts en Ethan Hawke terwijl ze met hun twee kinderen op vakantie gaan naar Long Island, waar mysterieuze gebeurtenissen, zoals een internetuitval, zich voordoen.
Eva Vlaardingerbroek heeft via X deze kwestie belicht, waarbij de rechts-conservatieve politiek filosoof de feiten aan elkaar heeft geknoopt en concludeert dat Leave the World Behind een toekomst schetst die de kijkers probeert voor te bereiden op een vergelijkbaar scenario.
Ze voegde ook een video toe van het World Economic Forum waarin wordt gesproken over de gevaren van een "Covid-achtige cyberdreiging." Hierin werd gewaarschuwd voor een verwachte wereldwijde cyberaanval en werd onthuld dat een soortgelijk scenario als in de Netflix-film onvermijdelijk zou leiden tot een economische ineenstorting.
Velen wezen al snel met de vinger naar de voormalige president, vooral omdat regisseur Esmail onthulde dat Obama hem "een beetje heeft geholpen met hoe dingen zich in werkelijkheid zouden kunnen ontvouwen." Esmail gaf aan dat hoewel hij fictie schrijft, hij probeert het zo waarheidsgetrouw mogelijk te houden. De opmerking van Obama maakte hem angstig. “Om een ex-president te horen zeggen dat je slechts een paar details mis hebt... Ik dacht dat ik er behoorlijk naast zat! Het feit dat hij dat zei, maakte me f***ing bang."
Politieke invloeden in Hollywood zijn niet nieuw, met name bij bedrijven zoals Disney, waar LHBTIQ+-propaganda hoogtij viert. CEO Bob Iger heeft echter erkend dat dit niet de juiste koers is en dat de focus terug moet naar de basis, namelijk: mensen vermaken.
empxmnvjjxvziqwi2t1vmnc5iur 1140x570
Still 'Sound of Freedom' via TMDB
Desondanks zien we studio's en filmmakers opstaan en hun eigen weg inslaan. Angel Studios krijgt bijvoorbeeld kritiek vanwege het unieke financieringsmodel van hun films, waarbij bioscoopkaartjes worden verkocht voor mensen die het zich niet kunnen veroorloven. Hierdoor is onder andere Sound of Freedom een groot succes geworden, wat meerdere malen door de linkse Amerikaanse media is getracht te ondermijnen met allerlei vage verhalen over acteurs en betrokkenen van de film.
The Daily Wire, een rechts-conservatief platform, heeft ook gezien dat er ruimte is voor verhalen die ingaan tegen datgene wat Hollywood momenteel doet. Ze bieden een fris tegengeluid door bijvoorbeeld zelf een hervertelling van Snow White uit te brengen, als reactie op de ophef rond de Disney live-action adaptatie. Daarnaast hebben ze onlangs de komedie Lady Ballers uitgebracht, waarin de hypocrisie over mannen in vrouwensport op hilarische wijze wordt bekritiseerd.
lady ballers2 1140x570
Still 'Lady Ballers' via DailyWire+
In elk geval is één ding duidelijk: films en series zijn een interessant medium om mensen te boeien en tegelijkertijd te beïnvloeden. Het zaaien van ideeën die uiteindelijk werkelijkheid kunnen worden, vooral wanneer het World Economic Forum zich erover uitspreekt en een voormalige Amerikaanse president dit via een film aan het publiek presenteert, roept op zijn minst vragen op over de invloed van dergelijke invloedrijke personen en organisaties.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!