Toekomst van "Hogwarts Express" onzeker: Beroemde Harry Potter-trein stopt mogelijk met rijden

Films
woensdag, 29 november 2023 om 16:22
black v 45407 crossing glenfinnan viaduct with the afternoon jacobite geographorg uk 4963880
In de schitterende Schotse Hooglanden, waar het adembenemende landschap een prominente rol speelde in de 'Harry Potter'-films, werpt een dreigende schaduw van onzekerheid zich over de geliefde Jacobite, de rode stoomtrein die als de Hogwarts Express in de filmreeks fungeerde. Het voortbestaan van deze toeristische trekpleister staat op het spel, aangezien momenteel wordt onderzocht of de trein voldoet aan strenge veiligheidseisen.
De zomer van dit jaar bracht het verontrustende nieuws naar voren dat de Jacobite, na een veiligheidsinspectie, in ieder geval tot het einde van november mocht blijven opereren. Gedurende enkele weken werd het traject tussen Mallaig en Fort William echter stilgelegd vanwege geconstateerde problemen met de deursloten. Deze kwestie bracht een reëel gevaar voor passagiers met zich mee, aangezien het verouderde sluitsysteem ernstig letsel kon veroorzaken.
1024px tren de hogwarts the wizarding world of harry potter islands of adventure walt disney world resort orlando florida estados unidos
Foto 'Hogwarts Express' via Wikimedia Commons
Hoewel de stoomtrein eerder vrijstelling kreeg van bepaalde regelgeving, verliep deze ontheffing eerder dit jaar, wat leidde tot een hernieuwd onderzoek. West Coast Railways (WCR), de eigenaar van de Jacobite, schat dat een aanpassing van maar liefst 7 miljoen pond nodig is om te voldoen aan de veiligheidseisen van de Office of Rail and Road (ORR). Deze financiële last zou de winst van het afgelopen decennium in één klap laten verdwijnen.
De Jacobite, die wereldwijd bekend staat als de trein die Harry Potter en zijn medestudenten naar Hogwarts vervoerde, rijdt normaal gesproken van maart tot en met oktober. De route omvat het beroemde Glenfinnanviaduct, dat ook te bewonderen is in de films. Tijdens het hoogseizoen genieten ongeveer 750 mensen dagelijks van een rit met deze betoverende trein. Een definitief oordeel over de veiligheidseisen van de trein wordt verwacht in januari.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!