"Guy Ritchie's The Covenant" Review door Sid Lukkassen: "Geloofwaardig, Meeslepend en Bikkelhard!"

Films
maandag, 29 mei 2023 om 9:54
etvn54pd83trseoz6wbsxejktcv
"Guy Ritchie's The Covenant" is een film over de oorlog in Afghanistan met in de hoofdrollen: Jake Gyllenhaal en de wat minder bekende Dar Salim. Van Gyllenhaal is bekend dat hij een serie magnifieke acteerprestaties op zijn naam heeft – van Donnie Darko tot Nightcrawler – en ook in deze film is hij weer voortreffelijk. Hij speelt een harde en aanvankelijk wat kille sergeant genaamd John Kinley: een no-nonsense militair die recht op zijn doel afgaat.
De relatie tussen de sergeant en de tolk Ahmed Abdullah, gespeeld door Dar Salim, is aanvankelijk wat gespannen. Kinley staat op een strikte gezagsverhouding en de tolk geeft hier een eigen invulling aan. Maar Ahmed kent de lokale netwerken beter, spreekt de talen, en is bovendien bekend met de denkwijze van de Taliban. Hij blijkt een complex verleden te hebben met duistere kanten, dat we gaandeweg te weten komen. Het draait uit op een race tegen de klok om Ahmed op tijd het land uit te krijgen. Zoals we allemaal weten werd de Amerikaanse terugtrekking uiteindelijk een totale ramp.
gba1xj49k7k0tbkzl2egqbnubqm 1140x570
Still 'Guy Ritchie's The Covenant' via TMDB

Geloofwaardig en Bikkelhard

Gaandeweg ontdooit Kinley en dit gebeurt wanneer hij de kwaliteiten van zijn tolk onder ogen moet zien. Het tweetal raakt verstrikt in hectische missies, zoals het ondervragen van Taliban sympathisanten en het vernietigen van een fabriek waar bermbommen worden geproduceerd. Uiteindelijk raakt het duo "lost behind enemy lines" en dan komt het verhaal in een stroomversnelling. De actie is zowel bikkelhard als geloofwaardig, inclusief de nodige vuurgevechten, explosies, en zelfs een gunship. Juist wanneer Kinley gewond raakt, zit de kijker op het puntje van zijn stoel.
Ik zal niet te veel over het verhaal verklappen. Dit is op heel veel vlakken een sterke film. De motieven van de sergeant en de tolk worden op een geloofwaardige wijze geacteerd, de culturele wrijving tussen de Afghanen en de Amerikanen wordt goed verbeeldt. Dit geldt ook voor de struggles van Kinley tegen de militaire bureaucratie en de actie is zoals gezegd sterk. Het is meeslepend om te zien hoe het uiteenspatten van de Amerikaanse terugtrekking leidt tot brandende brokstukken, die Kinley en Ahmed moeten trotseren om hun queeste tot een goed einde te brengen. "Guy Ritchie's The Covenant" krijgt als eindbeoordeling een 8,3!
Sid Lukkassen kunt u steunen via BackMe! Zijn gamestreams met ‘Poppencast Peter’ kunt u hier bekijken.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook en Twitter!