Herbeleef "Goodfellas" eenmalig opnieuw in de bioscoop!

Films
woensdag, 06 september 2023 om 20:41
yhgepbh7ojumzt2261h62pn4snc

Na ruim 30 jaar afwezigheid maakt "Goodfellas" een unieke comeback.

De gangsterfilm heeft altijd een speciale aantrekkingskracht gehad op filmliefhebbers over de hele wereld. Het genre is doorspekt met verhalen van misdaad, macht, en de duistere kant van de menselijke natuur. Een film die deze elementen tot in de perfectie belichaamt, is de Oscarwinnende klassieker "Goodfellas". Geschreven door Nicholas Pileggi en Martin Scorsese, en geregisseerd door de meester zelf, biedt deze film een onvergetelijke kijk op het gangsterleven in het New York van de jaren 1950 tot 1980.
Deze epische gangsterfilm, geproduceerd door Warner Bros Pictures, heeft een sterrencast die de tand des tijds heeft doorstaan. Met namen als Robert De Niro, Joe Pesci, Paul Sorvino en Ray Liotta weet de film een onuitwisbare indruk achter te laten op het publiek. En zoals het lot het wil, kunnen filmliefhebbers de magie van "Goodfellas" ruim 30 jaar na de release opnieuw ervaren, dankzij een speciale vertoning tijdens het Film by the Sea filmfestival in Vlissingen.
44rvjvot2ygzhvmnwkdabggkukf 750x375
Still 'Goodfellas' via TMDB

Fascinerende wereld van Goodfellas

Het verhaal van "Goodfellas" is deels gebaseerd op het leven van Henry Hill, vertolkt door Ray Liotta, die opgroeit in een wereld waarin de maffiabazen heersen met geld, macht en respect. De film begint met een adembenemende scène die meteen duidelijk maakt dat de maffia een wereld is waarin onverschrokkenheid, koelbloedigheid en meedogenloosheid de norm zijn. Maar "Goodfellas" is meer dan alleen geweld en criminaliteit; het neemt je mee in de charme, spanning en onmiskenbare stijl van het gangsterleven uit die tijd.
Henry Hill groeit op in een arm gezin met een Ierse vader en een Siciliaanse moeder, en hij droomt van het luxueuze leven dat de maffiabazen leiden. Opgroeiend in een buurt waar de maffia de regels bepaalt, stapt hij al op jonge leeftijd in de organisatie, ondanks de wetenschap dat hij nooit de hoogste positie zal bereiken vanwege zijn niet-Italiaanse afkomst. Maar Henry klimt snel op binnen de familie, geniet van alle rijkdom die hij vergaart middels diefstal, geweld en afpersing, en wordt omringd door prachtige auto's, vrouwen en een levensstijl die synoniem staat voor vrijheid.
4jnlgyzeumwppp18jiltypfx9uy 1140x570
Still 'Goodfellas' via TMDB
De keuze die Henry Hill moet maken tussen zijn gezin en "la famiglia" vormt het hart van het verhaal. Zal hij zijn geliefden beschermen, zelfs als dat betekent dat hij moet breken met de mannen waartegen hij ooit zo trouw was?
Een interessant detail is dat volgens Henry Hill zelf, wiens leven als basis diende voor zowel het boek als de film, de vertolking van Joe Pesci als Tommy DeSimone 90 tot 99% accuraat is. Het enige opvallende verschil is dat Tommy aanzienlijk forser was dan de acteur die hem portretteerde, Joe Pesci.

Tijdloze sfeer perfect weergegeven

Binnen de maffiawereld draait alles om respect, trouw en loyaliteit. Het is een wereld van sigaren, uitgebreide diners, drank, juwelen, maatpakken, droomdates, macht en aanzien. Zelfs in de gevangenis gaat dit leven door voor de gangsters, terwijl de vrouwen worden geconfronteerd met eenzaamheid, overspel en armoede. Het lijkt een droomleven, maar zoals altijd in het gangsteruniversum, eindigt het in de harde realiteit.
4ogdo93ix6uscd5nhctkrxwzac0 1140x570
Still 'Goodfellas' via TMDB
Gedurende ruim twee uur word je als kijker geboeid door zowel het geweld als de schoonheid van het verhaal en het genre, ondersteund door een passende soundtrack die de sfeer van de tijd perfect weergeeft. Dit meesterwerk van Scorsese zal je meenemen door de verschillende unieke personages binnen de maffiawereld en een waaier aan emoties oproepen, van afgrijzen tot sympathie en alles daartussenin.
Hoewel "Goodfellas" in sommige opzichten voorspelbaar is, blijft de film de moeite waard om te (her)bekijken. De kracht van de cast, het sublieme filmwerk van Martin Scorsese, de meeslepende manier waarop het leven van de maffiosi wordt vastgelegd en de algehele sfeer van de film maken deze klassieker tot een blijvend meesterwerk. Dit is een film die je niet mag missen, een epische reis door het gangsterleven die je nog lang zal bijblijven.

Exclusief te zien tijdens Film by the Sea

"Goodfellas keert eenmalig terug naar het grote doek tijdens het Film by the Sea filmfestival in Vlissingen op maandag 11 september om 20.45 uur. Zorg dat je snel je kaartjes bemachtigt, want het is ongetwijfeld een kans die veel filmliefhebbers niet willen missen!
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!