Black Mirror-aflevering 'Plaything' is niet compleet zonder deze interactieve Netflix-film

Films
dinsdag, 15 april 2025 om 13:00
tmsddf6g7vibj2lg6dzdvbnhbxsjpg
Heb je na seizoen 7 van Black Mirror nog steeds niet genoeg van Charlie Brookers duistere tech-nachtmerries? Dan is het hoog tijd om terug te keren naar Black Mirror: Bandersnatch. Deze interactieve film uit 2018 was destijds al een technisch huzarenstukje, maar blijkt nu ook nog eens een verrassend belangrijke sleutel tot het nieuwste seizoen.
Concreet: aflevering Plaything bouwt rechtstreeks voort op het verhaal én een aantal personages uit Bandersnatch. Reden genoeg om 'm opnieuw op te starten — en wie weet deze keer andere keuzes te maken.
Bandersnatch verscheen eind 2018, zonder veel poeha of uitleg vooraf. Pas als je de film startte, ontdekte je dat je zélf aan de knoppen zat: op cruciale momenten maak je keuzes voor hoofdpersoon Stefan Butler (gespeeld door Fionn Whitehead), een jonge gameprogrammeur die in 1984 werkt aan een computerspel gebaseerd op een gameboek. Simpel? Absoluut niet. Je beslissingen beïnvloeden niet alleen het verhaal, maar ook Stefans mentale staat — en dat kan heftig escaleren.
Er zitten meer dan 150 minuten aan uniek beeldmateriaal in, verdeeld over 250 scènes. De gemiddelde kijker doet er zo’n 90 minuten over, maar sommige routes eindigen al na 40 minuten. Volgens Netflix zijn er vijf ‘hoofdeindes’, maar regisseur David Slade en bedenkers Brooker en Annabel Jones lieten doorschemeren dat er veel meer verborgen lagen zijn. Sommige eindes leiden tot waanzin, moord, gevangenisstraf of bizarre momenten waarin Stefan beseft dat hij... een personage in een Netflix-film is. Jep. Het gaat diep.
Netflix ontwikkelde speciaal voor Bandersnatch een tool genaamd Branch Manager, om het onnavolgbare script enigszins te kunnen managen. De film snijdt intussen zware thema’s aan als vrije wil, determinisme en de invloed van technologie op de menselijke geest — precies de dingen waar Black Mirror al jaren een patent op heeft.
Niet iedereen was meteen laaiend enthousiast: de een vond het een briljant experiment, de ander miste diepgang in de personages. Toch won Bandersnatch twee Emmy’s, kreeg het van IGN een dikke 8/10 en scoorde het 74% op Rotten Tomatoes. Kortom: zeker de moeite waard.
Maar dan nu de link met seizoen 7. In de aflevering Plaything duikt ineens een oude bekende op: Colin Ritman, de gestoorde maar geniale gameontwikkelaar, gespeeld door Will Poulter. In deze aflevering volgen we Cam, een journalist die langzaam ten onder gaat aan een videogame genaamd Thronglets — een soort creepy variant op Tamagotchi, maar dan met zelfbewustzijn. Raad eens waar dat spel z’n oorsprong vindt? Juist ja: in de verknipte creatieve nalatenschap van Ritman. Daarmee voelt Plaything aan als een regelrecht, spiritueel vervolg op Bandersnatch.
De aflevering graaft nóg dieper in vragen als: wat is echt? Wie heeft de controle? En zijn we eigenlijk allemaal gewoon poppetjes in een simulatie? Voor wie Bandersnatch al eens heeft gezien, maakt dat Plaything alleen maar intenser. Voor wie de film nog niet kent? Snel kijken!

Blijf op de hoogte van jouw favoriete Netflix-films en -series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete Netflix-series, word lid van onze Alles over Netflix Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!
Plaats reactie