Alles wat je moet weten over de Amerikaanse Bioscoophype "Sound of Freedom"

Films
zondag, 06 augustus 2023 om 17:46
6kunigkxpi1nmgxsxpnhyfgehz4
Sinds zijn verschijning in bioscopen op 4 juli, heeft de film Sound of Freedom een triomfantelijk succes weten te boeken. Te midden van enkele kritische noten en controverse, schittert de film met een diepgravende boodschap en verdient het alle lof voor zijn positieve impact op het bewustzijn rondom kinderhandel en de vastberaden inspanningen om dit duistere fenomeen te bestrijden.
Sinds de release behoort de film tot de meest besproken onafhankelijke producties van de zomer. Hij heeft de derde plaats veroverd in de binnenlandse box office, slechts achter grote blockbusters zoals Indiana Jones 5 en Barbie. Hoewel de film op het eerste gezicht een stevig thrillerverhaal lijkt te zijn, heeft het sinds de ontwikkeling ervan in 2015 ook zijn deel van controverses en kritiek gekend. Hoewel er nog veel onduidelijkheid heerst over een mogelijke release in Europa en de controverse die is ontstaan, hebben we alle feiten voor je op een rijtje gezet.
e8ugikr2xhv4zcm0u5jkcxpy8xs 1140x570
Still 'Sound of Freedom' via TMDB

Waar gaat "Sound of Freedom" over?

Het verhaal draait om Tim Ballard, die twaalf jaar lang als speciaal agent voor het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft gewerkt. Hij was een undercoveragent in eenheden die zich toelegden op de bestrijding van mensenhandel en misdaden tegen kinderen. Zijn frustratie over de beperkingen die hij tegenkwam bij het redden van ontvoerde en verhandelde kinderen, evenals het gebrek aan strategieën en vervolging van daders in gevallen buiten de VS, leidde tot zijn vertrek bij de overheid in 2013. Hij richtte Operation Underground Railroad (OUR) op, een non-profitorganisatie die zich richt op het redden van kinderen uit sekshandelnetwerken.
84cs9oem33jd05t0p39tbwady8 1140x570
Still 'Sound of Freedom' via TMDB

Is "Sound of Freedom" gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Ja, Sound of Freedom is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar de film begeeft zich is een gebied vol nuances waarin velen debatteren over de waarheid. Volgens de website van OUR is "Sound of Freedom een baanbrekende film die het levensverhaal vertelt van de oprichting van Operation Underground Railroad en het opmerkelijke pad van Tim Ballard om zich te wijden aan de cruciale zaak van het bevrijden van kinderen uit de klauwen van sekshandel over de hele wereld."
Hoewel de film enkele "overdreven of verzonnen elementen bevat die zijn toegevoegd voor dramatische doeleinden", bevat hij tal van feitelijke momenten, zoals de reddingsoperatie op een Colombiaans eiland, waarbij in totaal 123 overlevenden werden gered, waarvan 55 minderjarig waren. De film heeft daarmee OUR's grootste inspanning tot nu toe belicht.

Waar gaat de ophef over?

Een onderzoek uitgevoerd door Vice World News en gepubliceerd in 2020 wees op een "kloof tussen de feitelijke praktijken van de groep en sommige van haar beweerde successen." Er waren vragen over de nauwheid van de relaties tussen OUR en verschillende wetshandhavingsinstanties waarmee de organisatie beweerde samen te werken.
Terwijl er twijfel heerst over OUR, is het meest opvallende aspect van de discussies rond Sound of Freedom de vermeende banden met QAnon. Een politieke samenzweringstheorie die in 2017 berucht werd via forumberichten op 4chan. De kerngedachte van de theorie is dat een groep satanische, kannibalistische daders een netwerk runt voor kindersekshandel.

Wanneer is "Sound of Freedom" in Nederland te zien?

Angel Studio’s, het productiebedrijf achter de film, heeft ons eerder al laten weten dat er hard wordt gewerkt aan een release in Europa en ze verwachten ze dat de film een maand of twee na de release in de Verenigde Staten en Canada ook in andere landen te zien zal zijn. Dit zou betekenen dat we de film dit najaar in de Nederlandse bioscopen kunnen verwachten.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!