The Nerd Shepherd

Juridische strijd en controverse werpen schaduw over ‘The Ice Man’-film van Wim Hof

foto Wim Hof

De wereld van ‘Iceman’ Wim Hof staat momenteel op zijn kop nadat hij aansprakelijk is gesteld voor de tragische dood van een 17-jarig meisje. De vader van het slachtoffer eist een enorme schadevergoeding van bijna 60 miljoen euro van Hof. Terwijl de controverse rondom deze zaak voortduurt, rijst de vraag hoeveel invloed dit zal hebben op de levensvatbaarheid van de film ‘The Iceman’, die gebaseerd zou zijn op het leven van Wim Hof. In een tijd waarin Amerika gevoelig is voor het annuleren van projecten bij het kleinste beetje ophef, hangt de toekomst van deze film aan een zijden draadje.

Trainingsmethode in verband gebracht met tragedie

Het incident vond plaats in augustus vorig jaar, toen Raphael Metzger zijn dochter, Madelyn Rose, levenloos aantrof in het zwembad achter hun huis in Long Beach, Californië. Uit onderzoek bleek dat het meisje geen gezondheidsklachten had en geen drugs had gebruikt. Haar vader beweert echter dat zijn dochter via haar moeder in aanraking was gekomen met de trainingsmethode van Hof, die beweert mensen sterker en gezonder te maken door middel van ademhalingsoefeningen waarbij men kort het bewustzijn kan verliezen. Volgens Metzger zou zijn dochter de oefeningen bij of in het zwembad hebben uitgevoerd, bewusteloos zijn geraakt en uiteindelijk verdronken zijn. Het feit dat ze naar pagina’s met de methode van Hof had gezocht op haar computer lijkt dit te ondersteunen. Metzger houdt het bedrijf Innerfire BV en Wim Hof persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van zijn dochter.

"The Iceman"-film

Enkele jaren geleden werd er vol enthousiasme aangekondigd dat de Engelse acteur Joseph Fiennes, bekend van zijn rollen in films als “Shakespeare in Love” en “The Handmaid’s Tale”, de hoofdrol zou vertolken in de film “The Ice Man”, gebaseerd op het leven van Wim Hof. Het script zou worden geschreven door Jeff Pope, bekend van succesvolle films zoals “Philomena” en “Stan & Ollie”. De gerenommeerde regisseur Kevin Macdonald, die lof heeft ontvangen in de vorm van Academy en BAFTA Awards voor zijn uitzonderlijke werk aan films zoals “The Mauritanian,” “Whitney,” en “The Last King of Scotland,” stond oorspronkelijk op de planning als regisseur voor de film.

Joseph Fiennes
Foto 'Joseph Fiennes' via Wikimedia Commons

Macdonald en Fiennes loven inspirerend verhaal Wim Hof

Kevin Macdonald en Joseph Fiennes hebben eerder hun gedachten gedeeld over de film “The Iceman”. Macdonald sprak over het traumatische verlies van Wim Hof en zijn vermogen om op een geheel nieuwe manier om te gaan met de daaropvolgende depressie. Hij prees het briljante script van Jeff Pope, dat humor, menselijkheid en emotie bevat. De film verkent het leven van Wim Hof in de Nederlandse buitenwijken, waar gekke stunts, een gebroken gezin, een liefdesaffaire en een openbaring de revue passeren. Het is een verhaal over veerkracht, tweede kansen en de verbazingwekkende mogelijkheid van het menselijk lichaam en geest om te genezen. 

Joseph Fiennes, die de rol van Wim Hof speelt, noemde het verhaal inspirerend, soms diep grappig, hartverscheurend en uiteindelijk helend. Hij hoopt naast het belichten van de indrukwekkende prestaties van Wim Hof ook de minder bekende aspecten van zijn buitengewone leven op het scherm te brengen.

LEES OOK | Tom Holland doorbreekt taboes met baanbrekende seksscène in “The Crowded Room”

Kevin Macdonald
Foto 'Kevin Macdonald' via Wikimedia Commons

Onzekerheid door recente ophef

Echter, sinds de recente ophef is het onzeker geworden of de film überhaupt nog zal worden gemaakt. In Amerika worden bepaalde zaken namelijk snel geannuleerd om controverse te vermijden, wat de kans op het verschijnen van de film aanzienlijk verkleint. Bovendien is er los van de recente ophef ook verdacht weinig informatie vrijgegeven over het project, wat de twijfel over het voortbestaan ervan alleen maar vergroot.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen