The Nerd Shepherd

Vijf verbluffende sequels die hun voorgangers overtreffen

tns vijf sequels edit

In de immer draaiende machine van Hollywood is het verschijnsel van sequels niet weg te denken. Zodra een film triomfeert aan de kassa, is het haast onvermijdelijk dat er een vervolg volgt, al dan niet vele jaren later, wanneer de inspiratie schaars lijkt. Helaas eindigen veel van deze vervolgprojecten in een teleurstelling, omdat de oorspronkelijke films nooit werden bedacht met een vervolg in gedachten. Toch zijn er uitzonderlijke gevallen waarin een vervolg zijn voorganger weet te overtreffen en als een ware triomf uit de bus komt. Vooral in trilogieën gebeurt het vaak dat het tweede deel de harten van het publiek steelt.

Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Dawn of the Planet of the Apes
Still 'Dawn of the Planet of the Apes' via TMDB

Regisseur Matt Reeves tilt de Apes-franchise naar een hoger niveau met “Dawn of the Planet of the Apes”. Het emotioneel meeslepende verhaal en de filosofische ondertoon maken deze film superieur aan het origineel. De prachtige en geloofwaardige apenbeschaving die Reeves creëert, met een educatief systeem en unieke architectuur, is indrukwekkend. Bovendien schittert Andy Serkis als Caesar, een welwillende primaat die worstelt met politieke conflicten tussen apen en mensen. 

Spider-Man 2 (2004)

Spider-Man
Still 'Spider-Man' via TMDB

Hoewel de eerste Spider-Man-film een uitstekend superheldenorigin-verhaal was, bracht regisseur Sam Raimi met “Spider-Man 2” de franchise naar een hoger niveau. Het verhaal concentreert zich op Peter Parker die worstelt met zijn verantwoordelijkheden als Spider-Man. De emotionele inzet wordt verhoogd, en de balans tussen tienerproblemen en indrukwekkende special effects is perfect. Deze sequel overstijgt het origineel en blijft een van de meest geliefde Spider-Man-films.

The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)

The Lord of the Rings
Still 'The Lord of the Rings: The Two Towers' via TMDB

The Two Towers verbreedt het universum van J.R.R. Tolkien aanzienlijk. Regisseur Peter Jackson toont niet alleen spectaculaire veldslagen, maar brengt ook meer emotionele diepgang aan in het verhaal. Hij richt zich op de angst van de inwoners van Helm’s Deep, die wanhopig hun lot afwachten. Daarnaast ontwikkelt Jackson het personage Gollum verder, met een indrukwekkende motion-captureprestatie van Andy Serkis. Hierdoor wordt Gollum het hart van de trilogie, iets wat weinig mensen hadden verwacht.

LEES OOK | “Lord of the Rings”-uitgave van Magic the Gathering doet stof opwaaien

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Terminator 2: Judgment Day
Still 'Terminator 2: Judgment Day' via TMDB

Het origineel was een goed en baanbrekend verhaal, maar “Terminator 2: Judgment Day” overtreft het in alle opzichten. Regisseur James Cameron maakte Arnold Schwarzenegger’s Terminator tot een held die Sarah Connor en haar zoon John beschermt tegen een nog angstaanjagendere vijand. Het veranderde Sarah Connor van een angstige vrouw in een krachtige heldin. Bovendien zette Cameron nieuwe standaarden met baanbrekende special effects. Maar de emotionele band tussen de drie hoofdpersonages en de familie die ze vormen, geeft de film een hart dat zijn voorganger en de latere sequels een stuk minder hebben.

The Godfather Part II (1974)

The Godfather Part II
Still 'The Godfather Part II' via TMDB

Francis Ford Coppola’s eerste “The Godfather” (1972) was al een meesterwerk en won meerdere Oscars. Maar Coppola wist zichzelf te overtreffen met “The Godfather Part II”, waarbij hij zelfs nog meer Oscars in de wacht sleepte. De toevoeging van Robert De Niro in flashbackscènes gaf diepte aan het verhaal van de Corleone-familie en onthulde de psychologie van machtshongerige mannen en de context van het land dat hen heeft voortgebracht. De film verkent de personages op een diepgaand niveau en versterkt daarmee het succes van het eerste deel.

Deze vijf sequels hebben niet alleen hun stempel gedrukt op de filmindustrie en het publiek, maar hebben ook bewezen dat een vervolg soms meer kan zijn dan alleen een herhaling van het origineel. Ze hebben laten zien dat met de juiste visie, toewijding en creatieve inspiratie, een vervolg een meesterwerk kan worden dat zelfs het origineel overtreft en een onuitwisbare indruk achterlaat.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen