Wat betekenen de emoji's in de Netflix-serie 'Adolescence'?

TV en Series
donderdag, 27 maart 2025 om 8:00
87smet5ci4iivw860ew21xgrogh

De Netflix-serie Adolescence heeft het internet compleet op z’n kop gezet. Sinds de release is het aantal zoekopdrachten naar ‘betekenis emoticons’ met 44% gestegen, en vragen over hartjes-emoji’s zijn met een absurde 155% toegenomen. Waarom? Omdat de serie laat zien hoe tieners emoji’s gebruiken als een geheime codetaal – en sommige betekenissen zijn ronduit schokkend.

Adolescence slingert je midden in het zenuwslopende verhaal van een tienerjongen die beschuldigd wordt van moord – en laat je vervolgens geen seconde meer los. Met elke aflevering gepresenteerd in één doorlopende shot, voelt de serie als een emotionele achtbaanrit waarin morele dilemma’s en rauwe spanning elkaar in hoog tempo afwisselen. De strakke regie en meeslepende vertelstijl maken het tot een van de meest besproken titels van dit moment.

Wat betekenen de emoji’s in Adolescence?

In aflevering twee ontdekt detective Luke Bascombe dat hij emoji’s compleet verkeerd heeft begrepen. Zijn zoon Adam legt hem uit dat die schattige icoontjes soms veel duisterder zijn dan ze lijken. Een korte spoedcursus:

De rode pil 💊

Deze emoji staat in de online manosfeer symbool voor ‘ik zie de waarheid’. Het verwijst naar de beruchte rode pil uit The Matrix, die in extremistische online gemeenschappen wordt gebruikt als een oproep om de ‘werkelijkheid’ van genderdynamiek te erkennen. In de context van Adolescence is dit een waarschuwingssignaal voor radicalisering.

Dynamiet-emoji 💥

Dynamiet is in de serie een symbool voor een ‘exploderende rode pil’ en wordt geassocieerd met incels (‘involuntary celibates’). Incels geven vrouwen en de maatschappij de schuld van hun gebrek aan romantisch succes en vormen een giftige subcultuur die online floreert. De dynamiet-emoji wordt in de serie gebruikt om aan te geven dat iemand een extreme visie aanhangt.

De 100-emoji 💯

De 100-emoji wordt in Adolescence gekoppeld aan de beruchte 80/20-regel binnen incel-gemeenschappen. Dit idee stelt dat 80% van de vrouwen alleen aangetrokken zou zijn tot de top 20% van de mannen, wat radicale denkbeelden over genderongelijkheid versterkt. In de serie wordt deze regel als een excuus gebruikt voor manipulatief gedrag.

De hartjes-emoji’s

In een cruciale scène legt Adam de betekenis van verschillende hartjes uit:

  • ❤️ Rood: liefde
  • 💜 Paars: seksuele aantrekkingskracht
  • 💛 Geel: wederzijdse interesse
  • 💖 Roze: interesse zonder seksuele bedoelingen
  • 🧡 Oranje: geruststelling ("het komt goed")

Veel kijkers hebben hierdoor ingezien dat emoji’s voor tieners een diepere laag van communicatie vormen dan gedacht.

De bruine boon-emoji 

Misschien de meest bizarre emoji in de serie is de bruine boon, die wordt gebruikt als herkenningsteken binnen incel-kringen. Dit gebruik is mogelijk een verwijzing naar de koffieboon-meme, populair op platforms als 4Chan en Reddit, waarmee vrouwen worden bespot en stereotyperingen worden versterkt.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat Adolescence genadeloos laat zien hoe social media en digitale symboliek invloed hebben op jongerencultuur. Wat voor volwassenen gewoon een rijtje gekke icoontjes lijkt, kan in werkelijkheid een code zijn die schadelijke ideologieën verspreidt.

Platforms als Instagram, Reddit en TikTok zorgen ervoor dat emoji’s constant nieuwe betekenissen krijgen. Deze serie maakt pijnlijk duidelijk dat emoji’s niet altijd zo onschuldig zijn als ze lijken.

Adolescence is nu te zien op Netflix, bekijk hieronder de officiële trailer.

Blijf op de hoogte van jouw favoriete Netflix-films en -series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete Netflix-series, word lid van onze Alles over Netflix Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!