Zweedse streamingdienst Viaplay blijft in Nederland ondanks ingrijpende reorganisatie

TV en Series
donderdag, 20 juli 2023 om 10:52
max verstappen during hungarian formula 1 gp scaled
Viaplay, de Zweedse streamingdienst die vooral bekend staat in Nederland vanwege de live-uitzendingen van de Formule 1, heeft aangekondigd in Nederland te blijven ondanks een drastische reorganisatie. De afgelopen maanden overwoog het bedrijf om zich terug te trekken uit sommige landen. Viaplay werd begin vorig jaar gelanceerd in Nederland en wist tegen het einde van het jaar al 1,2 miljoen klanten te verwerven.

Ingrijpende maatregelen

De streamingdienst presenteerde vanochtend een pakket aan ingrijpende maatregelen tijdens de resultatenpresentatie van het tweede kwartaal. Deze omvatten het ontslaan van een kwart van het personeel en het onmiddellijk vertrek uit de Baltische staten. Daarnaast wordt ook de aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk, Polen, de VS en Canada in twijfel getrokken. Viaplay verklaart zich nu te willen richten op de Scandinavische thuismarkt en Nederland, waar het snel winstgevend hoopt te worden. De situatie van het bedrijf wordt als ernstig beschouwd en er wordt gekeken naar alle mogelijke opties om te overleven, waaronder de verkoop van delen van het bedrijf, het aantrekken van nieuw kapitaal via de uitgifte van nieuwe aandelen, of zelfs de verkoop van het gehele bedrijf.

Geldschieters

De rol van geldschieters, waaronder banken, zal cruciaal zijn bij het reddingsplan, vooral omdat de langlopende sportrechten van het bedrijf afhankelijk blijken te zijn van hun betrokkenheid. Viaplay wijst erop dat sommige sportuitzendrechten afhankelijk zijn van jaarlijkse bankgaranties, die kunnen worden ingetrokken als de banken twijfelen aan de liquiditeitspositie van het bedrijf.
Het aandeel van Viaplay heeft de afgelopen periode zwaar geleden onder de onzekere situatie. Begin juni werden al tegenvallende resultaten gemeld, gevolgd door het vertrek van topman Anders Jensen, waardoor het aandeel met 60 procent daalde. Onder leiding van de nieuwe CEO Jörgen Madsen Lindemann verslechterde de situatie nog verder, wat resulteerde in een verdere waardevermindering van 25 procent.
Verschillende factoren hebben bijgedragen aan de problemen van Viaplay, waaronder een tegenvallende vraag, veroorzaakt door hogere kosten voor levensonderhoud, wat leidde tot minder abonnementen. Ook zijn de advertentie-inkomsten in de Scandinavische thuismarkt lager dan verwacht. Bovendien bleken eerdere kostenbesparingen niet voldoende om de daling in inkomsten te compenseren.
max verstappen during hungarian formula 1 gp 1140x570
Foto 'Max Verstappen' via Wikimedia Commons

Formule 1

De streamingdienst wist aan populariteit te winnen in Nederland dankzij de rechten voor live-uitzendingen van de Formule 1, die het in 2021 voor een bedrag van 100 miljoen euro voor drie jaar verwierf. Het aantal gebruikers groeide snel, mede dankzij de populariteit van coureur Max Verstappen. Toch waren er klachten over de technische kwaliteit van de uitzendingen en gestegen abonnementsprijzen.
Op de beurs wist Viaplay de afgelopen dagen het koersverlies van vorige week goed te maken, maar na de aankondiging van de reorganisatie kelderde het aandeel opnieuw. Momenteel noteert Viaplay op 50 Zweedse kronen (4,34 euro), wat neerkomt op een verlies van 26 procent ten opzichte van de eerdere waarde van het aandeel. In de herfst van 2021 was een aandeel nog 520 kronen waard, en afgelopen april bijna 280 kronen.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!