The Nerd Shepherd

Cynthia McLeod stralend middelpunt in “The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady”

Cynthia McLeod

Het inspirerende verhaal van Cynthia McLeod

In de boeiende documentaire The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady, neemt regisseur Mildred Roethof ons mee op een indrukwekkende reis door ons koloniale verleden. Het verhaal volgt Cynthia McLeod, een schrijfster en icoon, terwijl ze zich verdiept in het leven van Elisabeth Samson, de eerste zwarte vrouwelijke miljonair en vrijgeborene van Suriname. Deze baanbrekende documentaire werpt een verrassend licht op de Nederlandse geschiedenis en biedt een uniek perspectief op het recente ‘sorry’ van Nederland.

The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady is geregisseerd door de gerenommeerde filmmaker Mildred Roethof, bekend van eerdere werken zoals Op Weg Naar De Top en Het Leven Als Liesje. De documentaire wordt uitgebracht door Mokum Filmdistributie en zal vanaf 5 oktober te bewonderen zijn in de Nederlandse bioscopen. Een belangrijk moment staat gepland op 24 september tijdens de première op het Nederlands Film Festival, gevolgd door een meeslepende masterclass van Roethof en McLeod op 25 september.

film by the sea cynthia
Still 'The President's Daughter & The Richest Freeborn Lady' via Film Incompany

Het Verhaal van Cynthia Mcleod

De documentaire vertelt het verhaal van Cynthia McLeod, die op een meeslepende queeste gaat om aandacht te vestigen op Elisabeth Samson, een opmerkelijke figuur uit de 18e eeuw. Elisabeth Samson was de eerste vrijgeborene en zwarte vrouwelijke miljonair in Suriname, een periode die getekend werd door de gruwelijkheden van de trans-Atlantische slavernij. Vrouwen, en met name zwarte vrouwen, kwamen zelden voor in historische werken uit die tijd, en dit gebrek aan representatie is iets waar McLeod diepgaand onderzoek naar doet in de documentaire.

The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady ontkracht de gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen rondom Elisabeth Samson door feitelijke diepgravende analyse. De film werpt een licht op de schaduwzijden van de Nederlandse geschiedenis en biedt een kritische kijk op het recente ‘sorry’ van Nederland. McLeod’s reis voert haar naar het Amazoneregenwoud, naar minister-president Rutte in het Torentje, en zelfs naar president Santokhi in het Presidentieel Paleis tijdens de tumultueuze periode van Nederlandse excuses.

In openhartige en ontroerende gesprekken deelt McLeod haar gedachten over ouder worden, overgave, leven en dood, daadkracht, en haar laatste wens. Ze blijft een sterke persoonlijkheid met een groot gevoel voor humor, die onvermoeibaar blijft strijden voor sociale kwesties binnen zowel de Nederlandse als de Surinaamse samenleving.

Elisabeth Samson: Een Pionier

Elisabeth Samson, geboren in 1715, was een vrijgeboren Surinaamse vrouw uit de vroege 18e eeuw die de geschiedenis inging als een gedurfde zakenvrouw en een succesvolle plantage-eigenaar. Haar opmerkelijke prestaties waren het resultaat van handel en slimme investeringen. Wat haar nog opmerkelijker maakte, was haar beheer van plantages, iets wat destijds uiterst zeldzaam was voor vrouwen. Haar onverzettelijkheid en onafhankelijkheid doorbraken sociale barrières en droegen bij aan de empowerment van vrouwen, en haar nalatenschap leeft voort in deze documentaire.

LEES OOK | 10 Meeslepende Slavernij-films die ons Bewustmaken van Onze Geschiedenis

Vanaf 5 oktober in de Bioscoop

The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady is niet zomaar een documentaire; het is een meeslepende reis door de geschiedenis, geleid door Cynthia McLeod, die met vastberadenheid en passie de nalatenschap van Elisabeth Samson tot leven brengt. Deze documentaire biedt niet alleen inzicht in het verleden, maar werpt ook een kritische blik op het heden en de kwestie van excuses voor het slavernijverleden. Het is een verhaal van empowerment, doorzettingsvermogen en de zoektocht naar gerechtigheid. Mis deze opmerkelijke film niet wanneer deze vanaf 5 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien is. 

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen