The Nerd Shepherd

Oscargenomineerde A24-film met Willem Dafoe en Robert Pattinson nu te zien op Netflix

The Lighthouse

Vanaf vandaag kunnen Netflix-gebruikers zich laten meevoeren naar de mysterieuze wereld van “The Lighthouse”, een meesterwerk uit 2019 dat is geregisseerd en geproduceerd door Robert Eggers. Het verhaal, geschreven door Robert en zijn broer Max Eggers, speelt zich af in de negentiende eeuw en volgt twee vuurtorenwachters, gespeeld door niemand minder dan Willem Dafoe en Robert Pattinson, die verzeild raken in een verontrustende situatie nadat ze gestrand zijn op een afgelegen vuurtorenpost in New England.

Wat de film bijzonder maakt, is het feit dat het zich aan elke categorisatie onttrekt. “The Lighthouse” kan worden beschouwd als een horrorfilm, een psychologische thriller en een overlevingsdrama. Dit gebrek aan een eenduidige classificatie draagt bij aan de unieke aantrekkingskracht van de film.

LEES OOK | Waargebeurde spionage-thriller met Benedict Cumberbatch nu te zien op Netflix

The Lighthouse
Still 'The Lighthouse' via TMDB

In de jaren 1890 begint Ephraim Winslow aan een vier weken durende taak als vuurtorenwachter op een geïsoleerd eiland voor de kust van New England, onder toezicht van voormalig zeeman Thomas Wake. In zijn verblijf ontdekt Winslow een kleine scrimshaw van een zeemeermin en bewaart het in zijn jas. Wake blijkt meteen zeer veeleisend te zijn, met taken als het legen van poepemmers, onderhouden van machines, sjouwen met zware kerosinetanks de trap op, en het verven van de vuurtoren, terwijl hij Winslow de toegang tot de lantaarnkamer ontzegt. Winslow merkt op dat Wake elke avond, na het beklimmen van de vuurtoren, zich uitkleedt voor het licht. 

Het idee voor “The Lighthouse” ontstond uit de herinterpretatie van het onvoltooide verhaal van Edgar Allan Poe met dezelfde naam door Max Eggers. Toen Max moeite had met de aanpassing van “The Light-House,” kwam Robert hem te hulp. Het plot werd ontleend aan een negentiende-eeuwse legende over een ongeluk bij een vuurtoren in Wales. De film haalt visuele inspiratie uit de fotografie van het New England uit de jaren 1890, maritieme Franse cinema uit de jaren 1930 en symbolistische kunst.

Gefilmd in Nova Scotia, Canada, gedurende iets meer dan een maand, geeft “The Lighthouse” een visueel spektakel in zwart-wit, met een bijna vierkante beeldverhouding van 1.19:1. Dit cinematografische keurslijf draagt bij aan de unieke en beklemmende sfeer van de film.

The Lighthouse
Still 'The Lighthouse' via TMDB

“The Lighthouse” werd genomineerd voor Beste Cinematografie bij de 92e Academy Awards en de 73e British Academy Film Awards, wat alleen maar benadrukt hoe deze film zijn stempel heeft gedrukt op de filmwereld. Dus, als je op zoek bent naar een meeslepende ervaring die je zintuigen prikkelt en je geest uitdaagt, hoef je niet verder te zoeken. Laat de mysterieuze toren van “The Lighthouse” je gids zijn door een onvergetelijke, bizarre reis, nu te zien op Netflix.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen