The Nerd Shepherd

Recensie: “The Fall of the House of Usher” – Nieuw Meesterwerk van Mike Flanagan is Spannend en Mysterieus

The Fall of the House of Usher

8

/10

De nieuwe Netflix-hit “The Fall of the House of Usher,” geregisseerd door de getalenteerde filmmaker Mike Flanagan, is nu te streamen. Weet Flanagan het hoge niveau vast te houden sinds zijn vorige spraakmakende Netflix-serie “Midnight Mass”? “The Fall of the House of Usher” is een meeslepend verhaal dat Roderick Usher, de CEO van een corrupt farmaceutisch bedrijf, volgt terwijl hij wordt geconfronteerd met zijn problematische verleden wanneer zijn kinderen op mysterieuze en brute wijze beginnen te sterven.

Het verhaal begint met Roderick Usher, die al zijn zes kinderen in slechts twee weken heeft verloren. Zijn kinderen, Frederick, Tamerlane, Victorine, Leo, Camille en Perry, zijn allemaal op onverklaarbare en bizarre wijze gestorven. De begrafenis van zijn laatste drie kinderen brengt een reeks intrigerende personages bij elkaar, waaronder zijn zus Madeline, zijn vrouw Juno, zijn kleindochter Lenore en zijn handlanger Arthur Pym.

Roderick begint vreemde verschijningen te ervaren en stort uiteindelijk in, waarbij hij de cryptische zin “Het is tijd” mompelt wanneer hij een raaf ziet. Hij nodigt zijn aartsrivaal, assistent-officier van justitie C. Auguste Dupin, uit naar zijn ouderlijk huis om zijn misdaden op te biechten en de oorzaken van de dood van zijn kinderen te onthullen. 

LEES OOK | 10 Verborgen Horror-pareltjes op Netflix voor Halloween

Still 'The Fall of the House of Usher' via TMDB

De serie is een raadselachtige puzzel die je in zijn web van intriges trekt en je aan het gissen houdt. Elk Usher-kind worstelt met persoonlijke problemen, waardoor het uitdagend is om realiteit van illusie te onderscheiden. Naarmate het verhaal zich ontvouwt, beginnen de stukken op hun plaats te vallen.

De vertolking van Mark Hamill als Arthur Pym is werkelijk uitstekend en mogelijk een van zijn beste acteerprestaties in jaren. Hamill slaat de juiste toon aan voor deze serie. De hele cast levert voortreffelijke prestaties, en de algehele sfeer van de show lijkt elementen te combineren uit films als “Final Destination,” “Succession” en “House of Cards,” wat een positieve noot is.

The Fall of the House of Usher
Still 'The Fall of the House of Usher' via TMDB

“The Fall of the House of Usher” is een unieke en originele serie, hoewel het in eerste instantie kijkers kan verwarren met zijn complexe verhaallijn. Hoewel het wellicht een tweede kijkbeurt vereist om alle subtiliteiten volledig te begrijpen, is het ontegenzeggelijk een fantastische show. Er blijven enkele onbeantwoorde vragen, zoals de identiteit van de vrouw in de bar, wat een element van mysterie toevoegt en ruimte laat voor persoonlijke interpretatie.

De serie haalt inspiratie uit het gedicht “The Raven” van Edgar Allan Poe. Flanagans vermogen om een kort gedicht uit te breiden tot een uitgebreide horrorserie is werkelijk opmerkelijk. De personages van de familie Usher zijn allemaal gebaseerd op het werk van Poe, en de uitvoering van dit concept door Flanagan is voortreffelijk.

The Fall of the House of Usher
Still 'The Fall of the House of Usher' via TMDB

Hoewel de serie aanvankelijk wellicht een wat langzame opbouw kent en de eerste paar afleveringen enigszins vaag kunnen zijn, wordt dit ruimschoots goedgemaakt door een fenomenale ontknoping. Het laatste uur van is ronduit subliem. Hoewel sommige personages misschien niet direct weten te boeien, en daardoor hun lotgevallen minder impact hebben op de kijker, weet Flannigan toch een buitengewoon intrigerend verhaal te vertellen. “The Fall of the House of Usher” is nu te streamen via Netflix.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen