The Nerd Shepherd

Recensie: “Ninja Turtles: Mutant Mayhem” – Genot voor het oog

Ninja Turtles: Mutant Mayhem

7.9

/10

Na bijna een decennium wachten, worden we eindelijk getrakteerd op een nieuwe Ninja Turtles-film, In eerste instantie waren we een beetje sceptisch en lieten we een bioscoopbezoek van “Ninja Turtles: Mutant Mayhem” aan ons voorbij gaan. Gelukkig is de film nu ook digitaal beschikbaar en na het zien van de film rest ons slechts één vraag: Is dit stiekem niet nóg beter dan “Spider-Man: Across the Spider-Verse”?

Eerlijk gezegd, het antwoord op die vraag is nog niet helemaal duidelijk. We hebben eerder al geprezen dat “Spider-Man: Across the Spider-Verse” bijna elk frame tot een waar kunstwerk maakt. Maar hoe zit het met “Mutant Mayhem”? De stijl is niet te vergelijken met die van de laatste Spider-Man film. Het is als het vergelijken van Vincent van Gogh met Rembrandt, beiden meesterlijk op hun eigen manier.

Ninja Turtles: Mutant Mayhem
Still 'Ninja Turtles: Mutant Mayhem' via TMDB

Een nieuw begin voor de Turtles-franchise

Bij het zien van de trailer was ik aanvankelijk niet direct enthousiast. Ik had gehoopt op een ietwat volwassenere benadering, maar “Mutant Mayhem” legt vooral de nadruk op het “Teenager”-aspect. Aangezien ik al jaren geen tiener meer ben, dacht ik er in eerste instantie aan om deze film pas te bekijken wanneer hij digitaal beschikbaar zou zijn. Nu ik hem echter heb gezien, twijfel ik sterk om de film alsnog in de bioscoop te gaan bekijken, nu het nog kan.

Het verhaal is misschien niet baanbrekend, maar het heeft een eigentijdse sfeer die verfrissend aanvoelt. Als ik 15 jaar jonger was geweest, zou dit absoluut dé film zijn geweest die ik had willen zien. Als we jongere bioscoopgangers zouden vragen wat hun favoriete film van dit jaar is, zou het geen verrassing zijn als “Ninja Turtles: Mutant Mayhem” een geduchte concurrent zou zijn voor “Spider-Man: Across the Spider-Verse” en de “Super Mario Bros. Movie.” “Ninja Turtles: Mutant Mayhem” verdient wat mij betreft een plekje op het podium naast deze twee andere kinderfilms, die overigens ook volwassen kijkers zeker kunnen vermaken!

LEES OOK | Top 10 best beoordeelde films van 2023 tot nu toe volgens The Nerd Shepherd

Ninja Turtles: Mutant Mayhem
Still 'Ninja Turtles: Mutant Mayhem' via TMDB

Een eigentijdse benadering

Een voorbeeld van de eigentijdse benadering is bijvoorbeeld hoe het grote gevecht wordt gewonnen dankzij een verwijzing naar de anime “Attack on Titan”. Ik kan me niet herinneren dat een grote franchise een totaal andere, en bovendien op volwassenen gerichte serie, zo prominent in hun eigen plot heeft verwerkt. Het is opmerkelijk, gedurfd en buitengewoon goed uitgevoerd. De film zit vol met dit soort eigenaardigheden, waardoor het niet zomaar een vervolg in een uitgemolken franchise wordt, maar eerder een nieuwe standaard zet voor de TMNT-franchise. Ik kijk alvast uit naar een vervolg, en Seth Rogen, de drijvende kracht achter de film, heeft me aangenaam verrast. 

Kleurrijke personages

Jackie Chan als Splinter biedt een hartverwarmende vertolking van de geliefde en zorgzame rat, terwijl Giancarlo Esposito als Baxter Stockman fantastisch tot leven komt. De Turtles zijn misschien iets minder memorabel, omdat de film probeert om elk van hen unieke kenmerken, tekortkomingen en kwaliteiten toe te schrijven om ze te onderscheiden. Dit is begrijpelijk gezien de focus op jongere kijkers, maar het maakt hen niet per se gedenkwaardig of vermakelijk. Wat de film echter wel goed doet, is de oudere kijkers aanspreken die zijn opgegroeid met de Turtles in de jaren ’80 en ’90. De muziek sluit perfect aan bij die tijd en geeft de film net dat beetje extra karakter.

Ninja Turtles: Mutant Mayhem
Still 'Ninja Turtles: Mutant Mayhem' via TMDB

Conclusie

“Ninja Turtles: Mutant Mayhem” weet, tien jaar na de laatste TMNT-film, een uitstekende start te maken voor de franchise en geeft deze een welkome vernieuwing. De film neemt af en toe gedurfde beslissingen, en dat verdient lof. Het verhaal richt zich weliswaar op jongere kijkers en is daardoor niet bijzonder memorabel, maar de film maakt dit ruimschoots goed met visuele pracht en praal. De Turtles zijn niet bepaald memorabel, maar dat wordt gecompenseerd door kleurrijke personages zoals Splinter en Baxter. “Ninja Turtles: Mutant Mayhem” stelt, net als “Spider-Man: Across the Spider-Verse”, nieuwe normen voor animatiefilms. In een tijd waarin we overspoeld worden door live-action remakes, is “Ninja Turtles: Mutant Mayhem” een welkome en verfrissende filmervaring. 

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen