The Nerd Shepherd

Het verhaal achter Alfred Hitchcock en Walt Disney’s ongerealiseerde film “The Blind Man”

Bijna 75 jaar geleden werkten Alfred Hitchcock en Walt Disney samen aan een film genaamd “The Blind Man”, die echter nooit werd gemaakt vanwege Disney’s afkeer van Hitchcock’s gewelddadige en schokkende film “Psycho”.

“The Blind Man” was een intrigerend project over een beroemde blinde jazzpianist genaamd Larry Keating, gespeeld door Jimmy Stewart, die een baanbrekende oogtransplantatie ondergaat. Een onverwachte bijwerking van de operatie is dat het beeld van de moordenaar van de donor in de retinas van Keating’s ogen is gegraveerd. Hij moet de moordenaar opsporen voordat deze opnieuw toeslaat. Het script werd later aangepast door Mark Gatiss en in 2015 uitgebracht als audioboek.

Still 'Psycho' via TMDB
Still 'Psycho' via TMDB

Het conflict ontstond doordat “The Blind Man” gepland stond om te worden opgenomen in Disneyland, een pretpark dat Disney zelf had opgericht. Echter, nadat Disney Hitchcock’s “Psycho” had gezien, waarin expliciete geweldsscènes voorkwamen, was hij geschokt en weigerde hij Hitchcock toestemming te geven om Disneyland als filmlocatie te gebruiken. Disney noemde Hitchcock’s film zelfs “walgelijk” en wilde niet geassocieerd worden met zo’n regisseur.

LEES OOK | “Ill Fares The Land”: Een Epische film over een Gestrande Zeemeermin en de Overeenkomsten met de Migratiecrisis en Extreemrechts

Dit conflict tussen twee iconen uit de entertainmentindustrie resulteerde uiteindelijk in de annulering van “The Blind Man”. Het verloren meesterwerk van Hitchcock verdween in de vergetelheid. Ondanks dat we nooit de visie van Hitchcock op het grote scherm hebben kunnen aanschouwen, biedt het audioboek met Hugh Laurie een kans om zijn kenmerkende stijl te ervaren. Het verhaal van de blinde pianist en zijn ongewone zoektocht naar de moordenaar biedt nog steeds een intrigerend plot en suspense voor liefhebbers van Hitchcock’s werk.

Het conflict tussen Hitchcock en Disney, voortkomend uit Disney’s afkeer van “Psycho”, resulteerde in de annulering van Hitchcock’s film “The Blind Man”. Ondanks deze teleurstelling kunnen fans nog steeds genieten van het aangepaste script dat later als audioboek via de BBC is uitgebracht. Het verhaal van een blinde pianist met geëtste moordenaarsbeelden in zijn ogen blijft een fascinerende premisse binnen de Hitchcock-stijl van suspense en mysterie.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook en Twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen