Recensie: "Talk to Me" door Sid Lukkassen - Als Duisternis Alledaags Wordt

Films
zondag, 03 september 2023 om 12:20
t56tueimm0cdngjjeoikgfs5ltu
De film Talk to Me gaat over een groepje jolige jongeren die flirt met bovennatuurlijke krachten. Er wordt een mysterieuze zombiehand onthuld – wie de hand vastgrijpt, kan contact maken met de zielen van overleden personen. Deze overledenen verschijnen dan als geesten, en het is zelfs mogelijk om met deze geesten te communiceren. Er zit echter een adder onder het gras: wie de hand té lang vasthoudt, raakt naar verluid de geesten niet meer kwijt.
Alles gaat mis zodra één van de hoofdpersonen tijdelijk bezeten raakt door de geest van iemands recentelijk overleden moeder. Is deze moeder op een natuurlijke wijze om het leven gekomen? Was het zelfdoding? Gebiologeerd door het mysterie rond de dood van de moeder, houden ze de zombiehand net te lang vast, en dan begint alle ellende. Ook het jongere broertje van één van de hoofdpersonen krijgt te maken met bezetenheid.
foh54fh3goybnl2k7uytz21hxcv 1140x570
Still 'Talk to Me' via TMDB

Verkenning van grenzen

De jolige sfeer tussen de tieners heeft in een allegorische zin wat weg van drugsverslavingen. Hoever kun je flirten met een kracht waarvan je weet dat die vernietigend is? Ze pushen elkaar om steeds verder te gaan, steeds verder het randje op te zoeken. Maar de manier waarop dit wordt gedaan, is eerder uitbundig en baldadig dan beklemmend. Hierdoor is de wijze waarop het centrale filmconcept wordt geïntroduceerd, niet zo drukkend als het had kunnen zijn.

Eerder walgelijk dan eng

Als die stap eenmaal is gezet moet de film het vooral hebben van body horror. In Talk to Me worden de geestverschijningen macaber neergezet: letterlijk als rottende lijken met opgezwollen ogen, je moet er maar van houden. Sommige geestverschijningen zijn misschien eerder walgelijk dan eng.
3tzpsjicpqacagrsmkmpof2zinl 1140x570
Still 'Talk to Me' via TMDB

Onbevredigende onthullingen

Naast de geestverschijningen gooit de film alles op onverwachtse ontknopingen op het einde, en doet hierin denken aan Gothika (2003). Het inspelen op de verwachtingen van de kijker via de ontknopingen, vind ik echter maar middelmatig gelukt. De filmplot laat veel losse eindjes over. Het einde is betrekkelijk onverwachts maar substantieel onbevredigend.

Conclusie

Van body-horror moet je maar net houden: het is vaak eerder grotesk dan angstaanjagend. De personages zijn clichématig en inwisselbaar met bijna elke andere film waarin tieners de mist in gaan met duistere krachten. Dit maakt Talk to Me tevens tot een inwisselbare film. Zéker beter dan Insidious, the Red Door, maar lang niet zo goed als Nefarious.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram! Steun Sid via BackMe: en volg zijn Telegram-kanaal!