Recensie: "Nefarious" door Sid Lukkassen - Een psychologisch schaakspel met de duivel

Films
zaterdag, 26 augustus 2023 om 9:29
jkvlrgdi2h9r2drjxrm9c5ckthg
Nefarious, geregiseerd door Chuck Konzelman en Cary Solomon, is één van de betere films in het genre. Hij doet sterk denken aan een legendarisch voorganger, Se7en (1995), waarbij een diabolische slechterik stapsgewijs in de geest probeert te kruipen van de hoofdpersoon. Al snel ontvouwt zich een moreel duel, waarbij de sadistische schurk inwerkt op de hoofdpersoon om hem dingen tegen diens eigen principes te laten doen. Als je Se7en goed vindt, zul je Nefarious zeker waarderen.
2rk4tkld5od6xsqpkna0nwprkem 1140x570
Still 'Nefarious' via TMDB

Een mysterieuze confrontatie

Het begint ermee dat een psychiater, gespeeld door Jordan Belfi, een gevangenis betreedt om een evaluatie op te stellen over een ter dood veroordeelde crimineel. Deze crimineel wordt gespeeld door Sean Patrick Flanery. Hij zal spoedig worden geëxecuteerd, maar het protocol vereist dat de staat vaststelt dat de betreffende crimineel handelingsbekwaam is en niet gek. Echter, de crimineel zegt bezeten te zijn door een demon genaamd Nefarious, waar de filmtitel naar verwijst. Zal de psychiater hem beoordelen als gestoord? Zal de crimineel de doodstraf weten te ontlopen?

Morele dilemma's en persoonlijke struggles

Gaandeweg ontstaat er een moreel kat-en-muisspel waarbij het persoonlijke leven van de psychiater kritisch onder de loep komt. Je zegt dat je nooit iemand zal vermoorden, maar hoe zit het dan met euthanasie, met abortus? De psychiater laat zich soms net wat te makkelijk uit te tent lokken, maar het spel werkt en maakt interessante dialogen los. Over aansprakelijkheid, ethiek en theologie, zonder dat het ergens belerend wordt.
yso4c0ym9kpdwn30vxmwwnd3rh0 1140x570
Still 'Nefarious' via TMDB

Atheïsme tegenover oeroude duisternis

De psychiater valt terug op zijn progressieve waarden en zijn atheïsme, maar zal dit stand houden tegen een demonische entiteit van tienduizenden jaren oud? De kijker zit op het puntje van zijn stoel. Ook Tom Ohmer komt ijzersterk over, als gevangenisdirecteur die de crimineel het liefst wil zien branden maar die tegelijk de psychiater naar alle eerlijkheid en integriteit zijn werk wil laten afmaken.

Een verdraaid evangelie

Nefarious werkt toe naar een soort omgekeerd evangelie. Zoals de onschuldige Jezus werd gekruisigd om te mensheid te verbinden met God, zo zou nu een onschuldige (of schuldige?) crimineel worden terechtgesteld om het pad te effenen voor satanische machten. Hoewel de gevangenisdirecteur aandringt op executie, gaat de kijker zich afvragen wat er dan zal gebeuren. Misschien is het veiliger om de crimineel gestoord te verklaren, en hem achter de tralies te laten rotten, dan om hem te executeren? Het feit dat ik hier steeds meer over nadacht toont écht de kracht van deze film. Het verhaal kent enige religieuze smaakaccenten, doch zonder moralistisch of opdringerig te worden.
7nhmmiikhz8smnrhvnape6mm9k 1140x570
Still 'Nefarious' via TMDB

Conclusie

Ik zou er nog veel over kunnen zeggen, maar dit is al met al een ijzersterke film. Het acteerwerk is briljant: ik kon me goed verplaatsen in de hoofdpersoon en de morele dilemma’s waarmee hij worstelt. Tot op het laatst zat ik in spanning tot welk oordeel hij zou komen. En hoe Sean Patrick Flanery oscilleert tussen een arrogante schurk en een wanhopig hoopje mens, afhankelijk van de staat van bezetenheid, is oprecht indrukwekkend. Ook de special effects zijn treffend. Aanrader dus!
Oordeel: 8,4
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram! Steun Sid via BackMe: en volg zijn Telegram-kanaal!