Netflix-thriller over privacy, macht en controle zet kijkers aan het denken: "écht bizar!"

Films
zondag, 18 mei 2025 om 11:00
dzlfj6whm7zfwhra0zzubce9vm7jpg
In een tijd waarin privacy steeds verder onder druk staat, biedt Anon (2018) een ijzingwekkend toekomstbeeld waarin anonimiteit compleet is verdwenen. Deze sciencefictionthriller van Andrew Niccol — bekend van Gattaca en In Time — is te zien op Netflix en blijkt relevanter dan ooit.
In Anon leven mensen in een maatschappij waarin iedereen verplicht een oogimplantaat draagt. Deze technologie registreert permanent wat je ziet en doet, en projecteert tegelijkertijd een augmented reality over de wereld om je heen. Daardoor weet je altijd met wie je spreekt — en andersom. Crimineel gedrag lijkt haast onmogelijk, want de overheid heeft overal toegang toe. Of toch niet?
Clive Owen speelt rechercheur Sal Friedland, die een reeks moorden onderzoekt waarbij de beelden van de slachtoffers zijn gemanipuleerd. Niet alleen is het gezicht van de dader telkens gewist, maar zelfs het perspectief van het slachtoffer is vervangen door dat van de moordenaar. De sleutel tot dit mysterie lijkt een jonge vrouw (Amanda Seyfried) te zijn, die geen enkel digitaal spoor achterlaat. Ze verschijnt letterlijk als een leegte in het systeem. Haar naam kent niemand. Haar alias is ‘Anon’.

Technofobie of waarschuwing?

Regisseur Andrew Niccol onderzoekt met Anon de grenzen van controle, surveillance en technologische afhankelijkheid. Waar veel sciencefictionfilms een dystopische wereld schetsen waarin privacy verdwijnt, laat Anon zien hoe dit op ogenschijnlijk efficiënte wijze gebeurt, met medewerking van de bevolking zelf. Politiewerk is niet langer afhankelijk van getuigen of bewijs; alles is terug te zien in de ogen van het slachtoffer. Dat maakt de glitch die Anon veroorzaakt des te verontrustender: iemand die het systeem weet te omzeilen, is per definitie verdacht.
De film stelt daarmee scherpe vragen: is anonimiteit een recht of een bedreiging? Wat gebeurt er als je je herinneringen kunt wissen of manipuleren? Wie heeft er dan nog de macht over de waarheid?

Kritiek en ontvangst

Op Rotten Tomatoes scoort de film slechts 36%, met kritiek op het gebrek aan diepgang en spanning. Ook Metacritic noemt de recensies gemiddeld. Toch verdient Anon de aandacht, vooral voor kijkers die interesse hebben in de ethiek van technologie. De film biedt geen gemakkelijke antwoorden, maar dwingt je wel om na te denken over de richting waarin we ons als samenleving bewegen.
Dat blijkt ook uit reacties van kijkers op social media: “Bekijk de film Anon uit 2018 op Netflix met Clive Owen, écht bizar…”, klinkt het op X. Iemand anders schrijft: “Anon, met Clive Owen, waarin ieders hele leven in z’n geheel wordt opgenomen. Nu nog belachelijk, maar over honderd jaar? Wie zal het zeggen.”
Anon is te zien op Netflix. Bekijk hieronder de officiële trailer.

Blijf op de hoogte van jouw favoriete films en series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete films, series en games, word lid van onze Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!