Britse Filminstituut voegt "Trigger Warnings" toe aan klassieke James Bond-films

Films
zondag, 07 januari 2024 om 19:50
zsvrzghdvysbasxgphnr9vi9nnc
Het Britse Filminstituut (BFI) neemt een vergaande stap door bezoekers bij speciale vertoningen van oudere bioscoopfilms te waarschuwen voor stereotype beelden die tegenwoordig als beledigend kunnen worden ervaren. Deze waarschuwingen zullen voor het eerst worden toegepast tijdens een retrospectief gewijd aan componist John Barry in februari, waarin klassieke Bond-films, waaronder Goldfinger en You Only Live Twice, op het grote scherm zullen verschijnen.
Met deze waarschuwingen wil het BFI aangeven dat bepaalde verhaallijnen, grappen of situaties niet meer acceptabel zijn volgens hedendaagse maatschappelijke maatstaven. Terwijl het instituut erkent dat de vertoonde films grote historische, culturele of kunstzinnige waarde hebben, distantieert het zich tegelijkertijd van bepaalde inhoud die niet in lijn is met hedendaagse normen en waarden.
xqbzxqcv6zlwrzhbuskujofntmp 1140x570
Still 'Goldfinger' via TMDB
Bijzondere aandacht wordt besteed aan films zoalsYou Only Live Twiceuit 1965, waarin gedateerde stereotypen met betrekking tot ras worden benadrukt, enGoldfingeruit 1964, waarbij wordt gewaarschuwd voor een ongepaste scène waarin Bond het vrouwelijke personage Pussy Galore overtuigt.
Het BFI benadrukt dat de films ondanks deze kritieken nog steeds grote waarde hebben, maar dat het essentieel is dat vooral jongere kijkers begrijpen dat oudere films in de context van hun tijd moeten worden gezien. Deze beslissing om "trigger warnings" voor films toe te passen komt voort uit een onderzoek van de Britse filmkeuring in 2021, waaruit bleek dat veel kijkers het een goed idee vonden om dergelijke nuanceringen bij oudere films toe te passen.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!