'Final Destination: Bloodlines' legt in aftiteling fundament voor toekomst van de franchise

Films
zaterdag, 24 mei 2025 om 17:00
6wngmvvpynt8anxhimvnnzqy4fwjpg
Met Final Destination: Bloodlines, die op 16 mei in de bioscopen verscheen, blaast Warner Bros. nieuw leven in de iconische horrorfranchise waarin de Dood altijd als laatste lacht. Maar wie goed oplette tijdens de aftiteling, zag dit keer iets opmerkelijks: geen extra scène, geen cliffhanger, maar een reeks krantenkoppen die mysterieuze sterfgevallen door de jaren heen suggereren. Is dat een opzet voor het volgende deel? Producent Craig Perry geeft antwoord. (LET OP: Spoilers!)
In een interview met Deadline legt Perry, die sinds de allereerste Final Destination als producent betrokken is, uit wat de bedoeling was van deze afsluitende beelden. “Allebei,” zegt hij op de vraag of de krantenkoppen bedoeld zijn als grap of als opzetje. “We wilden laten zien dat er op elk moment van alles gebeurt.”
Volgens Perry symboliseren de krantenkoppen dat de Dood al decennialang ingrijpt — vooral nu Bloodlines het concept heeft uitgebreid naar meerdere generaties. In plaats van een reeks willekeurige ongelukken, onthult de film dat Death bloedlijnen uitschakelt die überhaupt nooit hadden mogen bestaan.
Deze bredere aanpak, die is geïntroduceerd via Jon Watts’ idee om het verhaal te laten beginnen in de jaren zestig en vervolgens vijftig jaar vooruit te springen, geeft de makers nu de vrijheid, aldus Perry: “Om op allerlei verschillende momenten in de tijd te duiken en verbanden te leggen die we anders nooit hadden kunnen maken.”

Een frisse start voor een nieuwe generatie

Ondanks verwijzingen naar eerdere films — zoals de subtiele naamdrop van AJ Cook’s personage Kimberly — benadrukt Perry dat Bloodlines functioneert als een reboot: “We wilden deze film niet zwaar verbinden aan de vorige delen, juist vanwege de veertien jaar die ertussen zit.” In plaats van pure nostalgie krijgt het publiek een vernieuwde introductie tot de dodelijke logica van de franchise.

Komt er nog een Final Destination?

Als het aan de bioscoopcijfers ligt, is de kans groot. Met een indrukwekkende opbrengst van 51 miljoen dollar in het openingsweekend in de VS en inmiddels wereldwijd 102 miljoen tegenover een budget van 50 miljoen dollar, is de roep om meer overduidelijk.
Ook Perry houdt de deur op een kier: “Die uitbreiding — dat soort satellietblik op het grotere plan — geeft ons hopelijk de kans om in de toekomst nog creatievere en interessantere sterfscènes te maken waar fans van kunnen genieten.”
Final Destination: Bloodlines legt geen directe fundering voor een volgend hoofdstuk, maar opent wél een creatief speelveld dat de franchise in de toekomst naar nieuwe, onverwachte richtingen kan sturen. De Dood is geduldig — en voorlopig nog lang niet klaar.

Blijf op de hoogte van jouw favoriete films en series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete films, series en games, word lid van onze Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!