Exclusief: Regisseur Jan Verdijk laat in 'Kind' zien hoe wanhoop ouders tot het uiterste drijft

Films
donderdag, 10 juli 2025 om 18:00
Kind_st_8_jpg_sd-high_Photo-by-Jurre-Rompa
Wat doe je als je ongeboren kind misschien niet gezond is en de medische wetenschap geen antwoorden biedt? In de psychologische thriller Kind volgen we Leon en Jaimy, gespeeld door Vincent van der Valk en Noortje Herlaar, die precies in die situatie terechtkomen. Hun zoektocht naar zekerheid, liefde en hoop leidt hen via een holistisch verloskundige naar een wereld van spirituele rituelen, manipulatie en morele grenzen die steeds verder vervagen.
De nieuwe thriller van Jan Verdijk draait vanaf vandaag in de bioscoop. We spraken de regisseur over het ontstaan, de thematiek, de cast, en de maatschappelijke relevantie van deze confronterende film.

Hoe ontstond het idee voor Kind?

Verdijk vertelt dat het concept voor Kind voortkwam uit een persoonlijke ervaring van producent Daniel Dow. “Toen hij en zijn vriendin bijna vier jaar geleden zwanger waren van hun eerste kindje, lag het in stuitligging. Een zwangerschapscoach adviseerde hen om een Moxa-kaars bij de teen van de moeder te houden, zodat er energie vrij zou komen waardoor het kindje zich vanzelf zou omdraaien. Zij hebben dat toen niet gedaan omdat ze er niet in geloofden. Maar het idee bleef hangen: wat als je in wanhoop verkeert en het leven van je kind op het spel staat, hoe ver ga je dan als ouder?
Met die fundamentele vraag als uitgangspunt ontwikkelden Verdijk en scenarist Paul de Vrijer een beklemmend scenario waarin wanhoop en liefde hand in hand gaan.

‘Baat het niet, dan schaadt het niet’

Volgens Verdijk ligt het gevaar in het verhaal niet in het spirituele zelf, maar in de radicalisering ervan: “Onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ is de grens naar het niet-wetenschappelijke al snel gepasseerd.” Een sleutelrol hierin is weggelegd voor Nicole, een holistisch verloskundige gespeeld door Tamar van den Dop. Zij begint als steunpilaar voor de hoofdpersonen, maar krijgt gaandeweg steeds meer invloed op hun keuzes.
Verdijk: “We wilden haar niet neerzetten als een karikatuur, maar als iemand met oprechte bedoelingen. Tegelijkertijd stut zij haar overtuigingen op pseudowetenschap en weet ze op manipulatieve wijze in te spelen op de kwetsbaarheid van Leon en Jaimy.”
Kind_st_5_jpg_sd-high_Photo-by-Jurre-Rompa

Emotionele en technische uitdagingen

De film bevat intense scènes, waaronder een aangrijpende openingsscène waarin een miskraam plaatsvindt. Verdijk: “Die scène vond ik heftig om te draaien, omdat ik het zelf ook heb meegemaakt. De climax aan het einde, daar kan ik niet te veel over verklappen, was zowel emotioneel als technisch uitdagend. Noortje speelt daar een bijzonder intens moment, en dat moest natuurlijk meerdere keren opnieuw. Elke take hakte erin alsof het allemaal echt gebeurde.”
Ook de special effects rondom de zwangere buik en de baby vroegen om precisie: “Vanwege het beperkte budget konden we veel dingen maar één keer opnieuw doen. Dus dan moet het gewoon kloppen.”
Kind_st_7_jpg_sd-high_Photo-by-Jurre-Rompa

Een ijzersterke cast

De hoofdrollen worden vertolkt door Vincent van der Valk (Narcosis, Klem) en Noortje Herlaar (Kapsalon Romy), met Tamar van den Dop (Supernova, Het Gouden Uur) als holistisch verloskundige. Verdijk is bijzonder tevreden over de samenwerking: “Vincent was er al vroeg bij betrokken en heeft veel meegedacht over het script. Zijn input heeft het naar een hoger niveau getild. Noortje en Tamar hebben hun rollen helemaal eigen gemaakt.”

Nederlandse horror en thrillers

Ondanks het sterke concept blijft het doorgaans lastig om overtuigende Nederlandse horror of thrillers te maken. Verdijk zegt hierover: “Er zijn horrorfilms gemaakt die iets te veel leunen op Hollywood-invloeden. Maar dat vertaalt zich niet altijd goed naar de Nederlandse context.”
Volgens de regisseur ligt dat mede aan onze relatief schrale cultuur: “Wij zijn een nuchter volk met weinig verbeelding. Ons landschap is saai, alles draait om efficiëntie. Eten? Alles kapot koken en naar binnen schuiven. Cultureel-historisch stellen we ook weinig voor. Nederland bestaat eigenlijk nog maar twee eeuwen. Voor die tijd was het zo verdeeld dat we niet konden spreken van een gedeelde cultuur."
Kind_st_4_jpg_sd-high_Photo-by-Jurre-Rompa

Wat zijn de toekomstplannen van Verdijk?

De regisseur werkt aan een nieuwe thriller die zich afspeelt in Zuid-Limburg, een regio met veel potentie. Ook overweegt hij een misdaadthriller gebaseerd op een cold case uit de jaren zeventig. Over internationale ambities is Verdijk helder: “Een internationale carrière zou leuk zijn, maar is geen doel op zich. Ik heb nog genoeg verhalen te vertellen die geworteld zijn in Nederland. Maar mocht zich een kans voordoen voor een Engelstalige film met groter budget en bereik, dan sta ik daar zeker voor open.”

Waarom je Kind móét zien

Laat je niet afschrikken door het label ‘Nederlandse film’. Kind is een grensverleggende, beklemmende psychologische thriller die diep onder de huid kruipt. De film stelt actuele vragen over alternatieve geneeswijzen, spirituele beïnvloeding en de morele dilemma’s van het ouderschap, zonder belerend te worden.
Met sterk acteerwerk, een sobere regiestijl en scherpe maatschappelijke urgentie is dit een van de meest indringende Nederlandse thrillers van de afgelopen jaren. Verdijk besluit met een knipoog: “Ga de film zien! Haha.” Daar kunnen we niets anders dan het roerend mee eens zijn.

Blijf op de hoogte van jouw favoriete films en series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op Facebook, X, Instagram en Google Nieuws! Voor de laatste updates over je favoriete films, series en games, word lid van onze Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!
Plaats reactie