Exclusief: 'MCU: The Reign of Marvel Studios'-schrijver Dave Gonzales: "Ik denk niet dat Marvel veel luistert naar kritiek van fans"

Films
vrijdag, 17 november 2023 om 16:51
7nxgwbh4z2ixgw8hntsnmwysaid
Als mede-auteur van het boek "MCU: The Reign of Marvel Studios" bezit Dave Gonzales diepgaande kennis van zowel de creatieve als strategische aspecten die hebben bijgedragen aan het succes van Marvel Studios. Dit weekend krijgen fans een unieke gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met Dave Gonzales tijdens Heroes Dutch Comic Con in Utrecht. In aanloop naar dit opwindende evenement hadden we het genoegen om met Dave te spreken over zijn boek en zijn diepgaande inzichten met betrekking tot het Marvel Cinematic Universe.
"MCU: The Reign of Marvel Studios" heeft al voor veel opwinding gezorgd door de epische onthullingen van Gonzales, samen met zijn mede-schrijvers Joanna Robinson en Gavin Edwards. De drie hebben het volledige verleden van het MCU in hun boek ontrafeld en bieden een smakelijk inzicht in hoe Marvel Studios opereert. Het is een boek dat elke Marvel-fan gelezen moet hebben.
dave gonzales 34842526064 1140x570
Dave Gonzales via Gage Skidmore / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Wat heeft uw fascinatie voor Marvel aangewakkerd en wat inspireerde u om te beginnen met schrijven over het Marvel Cinematic Universe?

Ik begon Marvel Comics te lezen in het begin van de jaren 1990, rond de tijd dat Jim Lee/Chris Claremont's X-Men #1 uitkwam. Daarna raakte ik erg geïnteresseerd in Spider-Man-comics tijdens de zogenaamde "Clone Saga," en sindsdien ben ik geïnteresseerd in Marvel. Na mijn studie in de jaren 2000 begon ik te schrijven voor filmblogs op internet en was altijd enthousiast als we nieuws hadden over een Marvel-film. Ik volgde het MCU tot aan Endgame op internet via blogs en podcasts, toen vroeg Joanna of ik haar wilde helpen met een Marvel-boek, en ik greep die kans met beide handen aan.

Overweegt u ook een boek te schrijven over het DC Extended Universe?

We hebben momenteel geen directe plannen voor een ander boek dat draait om andere verbonden superheldenuniversums. Hoewel ik erg uitkijk naar wat James Gunn mag doen met de herlancering van het DC Universe, denk ik dat we een paar jaar moeten wachten om te zien hoe dat uitpakt.

Welke acteur of actrice, die tot nu toe nog geen rol heeft weten te bemachtigen in het MCU, zou u graag willen zien verschijnen?

Vóór de MCU zoals we die nu kennen, waren er pogingen om een Iron Man-film te maken met Tom Cruise als Tony Stark in plaats van Robert Downey Jr. Nu we in de Multiverse Saga zitten bij Marvel, denk ik dat het leuk zou zijn voor Cruise om in de huid van Iron Man te stappen voor een film. Het is een grote "What If...?" maar ik denk dat Tom Cruise de uitstraling heeft om het te doen zonder een imitatie van Robert Downey Jr.
s6cqgjskviamxaxbggt2xmj7jig 1140x570
Still 'Iron Man' via TMDB

Hoe ziet u de toekomst van Marvel en welke invloed heeft uw boek gehad op het MCU?

Marvel Studios heeft momenteel een moeilijke periode, maar ze lijken zich daarvan bewust te zijn. Met sommige van hun content uit 2023 die ondermaats presteert of zelfs teleurstellend is (zoals Secret Invasion op Disney Plus), hebben ze besloten dat volgend jaar slechts één MCU-film naar de bioscoop gaat: Deadpool 3. Dit geeft hen de tijd om enkele van de andere aankomende films en series opnieuw te bekijken om hopelijk meer genietbare bijdragen aan het MCU te leveren.
Ik denk niet dat ons boek zoveel invloed zal hebben op hen als zaken als de nieuwe contracten van de Writers Guild of America en SAG-AFTRA die recentelijk zijn geratificeerd na de staking, en de nieuwe vakbonden voor visuele effecten die binnen Marvel en Disney worden opgestart.

Sinds de overname door Disney lijkt Marvel sterk de nadruk te leggen op diversiteit, wat kritiek heeft opgeroepen van sommige fans. Hoe kijkt u hier naar en verwacht u dat Marvel op deze koers zal blijven varen?

Ik denk niet dat Marvel veel luistert naar kritiek van fans, wat eigenlijk goed voor hen is. Ik ben oud genoeg om me te herinneren dat het internet ervan overtuigd was dat Hugh Jackman gewoon te lang was om Wolverine te spelen, of toen we niet wisten wie Chris Hemsworth was buiten zijn verschijning als de vader van James T Kirk in de JJ Abrams Star Trek-reboot. Wat betreft diversiteit: Disney en Marvel zijn wereldwijde merken, dus natuurlijk moeten ze inhoud maken die verschillende soorten mensen laat zien.
Het is belangrijk dat mensen zich kunnen identificeren met personages in hun grote kaskrakers zonder dat die personages er precies uitzien of handelen zoals het publiek, en superheldenfilms hebben het potentieel om dat te doen. Zoals de Spider-Verse-films van Sony hebben laten zien: iedereen kan het masker dragen.
swm4aljmw46c4ipnzmv6rjc2cd8 1140x570
Still 'Echo' via TMDB

Met betrekking tot de recente aankondiging van de R-rated Marvel-serie "Echo," hoe ziet u deze verschuiving in een breder perspectief? Verwacht u meer series en films van dit soort in de toekomst?

Niet alleen is Echo "R" (of TV-MA in de VS), maar het lijkt erop dat de enige MCU-film van 2024 (Deadpool 3) ook R-rated zal zijn. Wat Echo betreft, vind ik het interessant dat ze het een "Marvel Spotlight" productie hebben genoemd, wat suggereert dat mensen de hele achtergrond van het MCU niet hoeven te kennen om het te kijken en ervan te genieten. Ik verwacht nog een paar projecten zoals dat in de toekomst van Marvel, waarschijnlijk op Disney Plus. Wat betreft Deadpool 3 - het feit dat het de derde aflevering is in de Deadpool-franchise en ook de terugkeer van Hugh Jackman's Wolverine bevat (hij maakte zijn debuut in X-Men uit 2000) doet me denken dat het een film wordt voor hardcore X-Men- en Deadpool-fans.
Ik verwacht veel grappen en verwijzingen naar de andere X-Men-films die niet deel uitmaakten van het MCU toen ze voor het eerst werden uitgebracht. Ik hoop dat Deadpool een goede reden heeft om een R-rated film te zijn, en als het succesvol is aan de kassa, denk ik dat ze in de toekomst meer R-rated films zullen proberen.
1uisgsc38dsr5r600qoc3krrwl9 1140x570
Still 'Ahsoka' via Disney+

Als we ons richten op Star Wars, bieden de huidige ontwikkelingen binnen Disney en Lucasfilm aanzienlijk materiaal voor analyse. Hoe interpreteert u de lopende situatie in dat franchise, en heeft u plannen om het ook in uw schrijven aan te pakken?

Ik houd ervan om na te denken en te lezen over Star Wars. Er is al zoveel goed materiaal beschikbaar en het potentieel voor nog veel meer goed materiaal in de toekomst. De Star Wars-franchise en het MCU hebben enkele vergelijkbare problemen, zoals sommige nieuwe content die aanvoelt alsof je "huiswerk" moet doen om het te begrijpen (Ahsoka) en teleurstellende recensies voor hun laatste film The Rise of Skywalker. Maar Star Wars heeft ook Andor, wat een van de beste dingen is die ze ooit hebben gedaan en laat zien dat niet elk onderdeel van de Star Wars-canon sterk verbonden moet zijn met andere verhalen. Ook Kathleen Kennedy is een van de grootste Amerikaanse producenten aller tijden. Ze produceerde E.T, de Indiana Jones-trilogie, de Back to the Future-trilogie, Cape Fear, de Jurassic Park-films, Schindler's List, Twister - kom op! Wat een staat van dienst. Ik kan niet wachten om te zien wat de volgende film in Star Wars zal zijn.

Wat zijn de vooruitzichten voor een verfilming van uw boek, en is dat iets waar u naar streeft?

Er zijn geen directe plannen om MCU: The Reign of Marvel Studios om te zetten in een film. Ik denk dat als zoiets ooit zou gebeuren, het leuk zou zijn om het als fictie te doen, zoals The Social Network of deze recente reeks merkfilms (Air, Blackberry). Misschien de hele film richten op de opbouw van Marvel Studios en het maken van de eerste Iron Man. Dat is slechts speculatie van mijn kant! Nogmaals, geen huidige plannen.
1pxwh3njzgrkkynqfwinjnypel4 1140x570
Still 'The Social Network' via TMDB

Welke Marvel-personages uit de strips, die nog niet zijn geïntroduceerd in het MCU, verwacht u in de komende jaren te zien?

Ik hoop op wat verschillende mutanten met X-Men en enkele debuten samen met Fantastic Four, aangezien ik hoop dat beide franchises anders zullen zijn wanneer ze zich bij het MCU voegen dan toen ze eerder werden geprobeerd. Ik denk dat het vrij gemakkelijk is om te zien dat Red Hulk eraan komt, en ik ben geïnteresseerd in een MCU-originele held, Kohhori, waarvan wordt gefluisterd dat hij in seizoen 2 van What If..? op Disney Plus zal verschijnen.
nukf63a2qg2g0be8efg4o4cmswv 1140x570
Still 'Logan' via TMDB

Onder alle Marvel-films, welke houdt voor u de positie van persoonlijke favoriet in?

Het verandert altijd voor mij op basis van wat er gebeurt in het MCU. Op dit moment waardeer ik Avengers: Infinity War omdat het een film is waar de schurk (Thanos) wint. Mensen suggereren vaak dat Marvel-films zwakke schurken hebben, waar ik het niet altijd mee oneens ben, maar ze vergeten dat Thanos jarenlang gewoon in een stoel heeft gezeten vóór Infinity War en zodra hij zich bij de strijd voegde, heeft hij iedereen vernietigd.
We willen Dave hartelijk bedanken voor zijn tijd en wensen hem en zijn collega's veel succes met de promotie van hun nieuwe boek "MCU: The Reign of Marvel Studios". Dave is dit weekend aanwezig voor vragen en om handtekeningen uit te delen tijdens Heroes Dutch Comic Con. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website. Zien we jou dit weekend in Utrecht?
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!
&t