Deze WOII-film met 100% op Rotten Tomatoes heb je waarschijnlijk nog nooit gezien

Films
zondag, 05 mei 2024 om 20:30
34vc3yllmcd1ks0otsh4y5d0ohv
Het is goed mogelijk dat je een van de beste oorlogsfilms aller tijden nog nooit hebt gezien. Dit komt misschien doordat de film behoorlijk oud is én omdat het een anime is, wat niet altijd het eerste is waar mensen aan denken bij het uitkiezen van een oorlogsfilm. De Studio Ghibli-film Grave of the Fireflies is, met een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes en een IMDb-rating van 8.5, écht een must-see.
Geregisseerd en geschreven door Isao Takahata en geproduceerd door Studio Ghibli, heeft deze film een blijvende indruk achtergelaten als een meesterwerk dat de grimmige realiteit van de Tweede Wereldoorlog op aangrijpende wijze weergeeft. Gebaseerd op het semi-autobiografische verhaal uit 1967 van Akiyuki Nosaka, vertelt Grave of the Fireflies het hartverscheurende verhaal van twee oorlogswezen, Seita en Setsuko, die worstelen om te overleven tijdens de laatste maanden van de oorlog.
Het verhaal speelt zich af in juni 1945, in de stad Kobe, Japan, kort na een verwoestende aanval door Amerikaanse Boeing B-29 Superfortress-bommenwerpers. De jonge Seita en Setsuko verliezen hun moeder in de aanval en worden gedwongen om te overleven te midden van de chaos en vernietiging. Verlaten door hun vader, een kapitein in de Japanse Keizerlijke Marine, worden ze aanvankelijk opgevangen door een verre tante. Echter, naarmate de rantsoenen slinken en de tante steeds egoïstischer wordt, besluiten Seita en Setsuko om op eigen benen te staan.
De film schetst op indrukwekkende wijze de ontberingen waarmee de twee kinderen worden geconfronteerd. Van het delen van een schuilplaats in een verlaten schuilkelder tot het stelen van voedsel om te overleven, de broer en zus worden geconfronteerd met de rauwe realiteit van een samenleving in puin. Het verhaal wordt verder versterkt door de tedere momenten tussen Seita en Setsuko, zoals het vrijlaten van vuurvliegjes voor licht in hun schuilplaats, wat een zeldzaam moment van vreugde en hoop vertegenwoordigt te midden van de duisternis van oorlog.
Grave of the Fireflies wordt geprezen om zijn indringende beelden en emotionele diepgang. De film biedt geen verheerlijking van oorlog, maar legt in plaats daarvan de nadruk op de persoonlijke tragedies die het veroorzaakt. Het portretteert oorlog als een mislukking van de samenleving om haar eigen mensen te beschermen, en benadrukt de onschuldige slachtoffers die vaak over het hoofd worden gezien in traditionele oorlogsvertellingen.
Het is geen verrassing dat de film universele lof heeft geoogst en wordt beschouwd als een van de grootste oorlogsfilms aller tijden. Zelfs buiten Japan heeft Grave of the Fireflies een diepgaande impact gehad en wordt het gezien als een belangrijk werk in de wereld van animatie.
Met een indrukwekkende 100% op Rotten Tomatoes, evenals een IMDb-score van 8.5, blijft Grave of the Fireflies een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Zijn vermogen om de menselijke geest te portretteren te midden van de meest grimmige omstandigheden, maakt het een tijdloos meesterwerk dat generaties blijft inspireren en ontroeren.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!