Controversiële romcom met Emma Stone maakt vanaf vandaag zijn intrede op Netflix

Films
zondag, 15 september 2024 om 16:30
romcom
De romantische komedie Aloha van regisseur Cameron Crowe staat nu op Netflix. De film uit 2015, met een sterrencast bestaande uit Bradley Cooper, Emma Stone, Rachel McAdams en Bill Murray, had alle ingrediënten om een succes te worden. Toch groeide Aloha al snel uit tot een van de meest controversiële films van de afgelopen jaren.
Aloha volgt het verhaal van Brian Gilcrest (gespeeld door Bradley Cooper), een militaire aannemer die terugkeert naar Hawaï voor een nieuwe opdracht. Hij moet de lokale bevolking overtuigen om mee te werken aan de lancering van een particuliere satelliet. Ondertussen raakt hij opnieuw verwikkeld in de relatie met zijn ex-vriendin Tracy (Rachel McAdams), die inmiddels getrouwd is en kinderen heeft. Daarnaast ontstaat er een romantische connectie tussen Gilcrest en de idealistische luchtmachtkapitein Allison Ng (Emma Stone).
Hoewel het plot op het eerste gezicht lijkt op een standaard romantische komedie, werd de film al snel omgeven door controverse, vooral vanwege de castingkeuze van Emma Stone. Haar personage, Allison Ng, werd beschreven als iemand van deels Hawaïaanse en deels Chinese afkomst, terwijl Stone zelf geen enkele Aziatische achtergrond heeft. Dit leidde tot beschuldigingen van whitewashing. Veel critici en kijkers vonden het problematisch om een witte actrice te casten voor een rol die duidelijk een andere etnische achtergrond had. De Media Action Network for Asian Americans was een van de luidste stemmen in het debat.
In reactie op de kritiek bood Crowe een publieke verontschuldiging aan. Hij legde uit dat het personage van Allison Ng was gebaseerd op een echte roodharige Hawaïaan die hij kende, en dat het idee was dat Ng zelf gefrustreerd was over het feit dat ze er niet uitzag zoals haar gemengde achtergrond deed vermoeden. Crowe erkende echter dat hij fout zat en zei dat hij waardeerde dat dit debat was ontstaan, omdat het aantoont hoe belangrijk representatie is.
Emma Stone bood zelf ook haar excuses aan en gaf toe dat ze spijt had van haar rol in de film. In interviews verklaarde ze dat het probleem van whitewashing een groter probleem is binnen de industrie, en dat haar ervaring met Aloha haar ogen had geopend voor de noodzaak van betere etnische representatie.
Naast de controverse rondom whitewashing werd Aloha ook bekritiseerd om andere redenen. De film werd door velen als onsamenhangend en emotieloos beschouwd. Critici zoals Variety en The Hollywood Reporter noemden het Crowe’s zwakste film tot nu toe, met een rommelige verhaallijn en een gebrek aan de charme die zijn eerdere werken, zoals Jerry Maguire en Almost Famous, wel hadden.
Financieel gezien was de film ook een mislukking. Met een productiebudget van $37 miljoen bracht de film wereldwijd slechts $26,3 miljoen op. De concurrentie van grote films zoals San Andreas zorgde ervoor dat Aloha in zijn openingsweekend op een teleurstellende zesde plaats eindigde in de box office. De verliezen voor de studio werden geschat op ongeveer $65 miljoen. De tegenvallende ontvangst van Aloha had grote gevolgen voor Cameron Crowe's carrière. Na de release van de film trok hij zich grotendeels terug uit de filmwereld. Het zou vier jaar duren voordat hij weer een groot project aankondigde, met plannen voor een biopic over de legendarische zangeres Joni Mitchell.
Aloha is nu te zien op Netflix, bekijk hieronder de officiële trailer.

Blijf op de hoogte van jouw favoriete Netflix-films en -series

Heb je genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen op FacebookX en Instagram! Voor de laatste updates over je favoriete Netflix-series, word lid van onze Alles over Netflix Facebook-groep. Zo mis je geen enkel nieuwtje!