Vanaf vandaag is de zeer aangrijpende dramafilm The Boy in the Striped Pyjamas te zien op Netflix. Deze historische film uit 2008, geregisseerd door Mark Herman, is gebaseerd op de gelijknamige roman van John Boyne. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in door nazi’s bezet Polen en volgt de vriendschap tussen Bruno, de achtjarige zoon van een SS-officier, en Shmuel, een jonge Joodse jongen die gevangen zit in een concentratiekamp. Bruno verhuist met zijn familie van Berlijn naar het platteland, dicht bij een concentratiekamp waar zijn vader, Ralf, een hoge functie bekleedt. Het naïeve perspectief van de achtjarige Bruno wordt snel duidelijk wanneer hij het kamp aanziet voor een boerderij. Zijn moeder, Elsa, waarschuwt hem echter om weg te blijven van de achtertuin, waar het kamp zich bevindt.
De film toont de propaganda en indoctrinatie die in nazi-Duitsland gebruikelijk was, door de ogen van een kind. Bruno’s oudere zus Gretel raakt bijvoorbeeld geobsedeerd door de nazi-ideologie, mede door haar bewondering voor luitenant Kurt Kotler, een jonge collega van hun vader. Bruno daarentegen worstelt met het antisemitische onderwijs van zijn privéleraar, Herr Liszt, en voelt zich ongemakkelijk bij de behandeling van Pavel, een Joodse arts die tot slaaf is gemaakt in hun huishouden. Tijdens een van zijn avonturen stuit Bruno op de omheining van het concentratiekamp en ontmoet hij Shmuel, een jongen van dezelfde leeftijd. De twee ontwikkelen een onwaarschijnlijke vriendschap.
Hoewel The Boy in the Striped Pyjamas een krachtig emotioneel verhaal vertelt, is de film niet zonder kritiek. Veel Holocaust-experts hebben opgemerkt dat de film een aantal belangrijke historische onjuistheden bevat. Een van de meest gehoorde kritiekpunten is dat het onwaarschijnlijk is dat een jongen zoals Shmuel in leven zou zijn gehouden in Auschwitz, aangezien kinderen bij aankomst vaak direct naar de gaskamers werden gestuurd. Bovendien wordt de grens tussen slachtoffers en daders soms vervaagd, wat kan leiden tot verkeerde interpretaties van de gebeurtenissen tijdens de Holocaust.
Een studie van het University College London toonde aan dat de film invloed had op de manier waarop jongeren de Holocaust begrepen. Veel jongeren trokken verkeerde conclusies uit het verhaal, zoals het idee dat de Holocaust onopgemerkt bleef door de Duitsers, of dat de tragedie stopte door de dood van een Duits kind.
The Boy in the Striped Pyjamas is nu te zien op Netflix. Bekijk hieronder de officiële trailer.
Blijf op de hoogte van jouw
favoriete Netflix-films en -series
Heb je
genoten van dit artikel? Trakteer ons dan op een
(virtuele)
koffie of steun
The Nerd Shepherd door
ons te volgen op
Facebook,
X en
Instagram! Voor
de laatste updates over je favoriete Netflix-series, word lid van onze
Alles over Netflix Facebook-groep. Zo mis je geen
enkel nieuwtje!