The Nerd Shepherd

BUT Film Festival Breda: Vijf dagen van geweld, absurditeit, creativiteit en onzin

BUT Film Festival

Het BUT Film Festival in Breda is een unieke viering van films die gevuld zijn met geweld, absurditeit, creativiteit en een flinke dosis onzin. Dit is geen festival voor de zwakkeren van geest, maar eerder voor degenen die niet terugschrikken bij het zien van bloed, die creativiteit bewonderen tot absurde hoogten en die graag een gezellige sfeer combineren met het kijken naar films. Op dit festival worden uitsluitend B-films, Underground-films en Trash-films vertoond, en het belooft een ervaring te zijn die je niet snel zult vergeten.

The Human Centipede 2
Still 'The Human Centipede 2' via TMDB

B-films

B-films zijn ontstaan als bijproduct van het Hollywood-studio-systeem en hebben zich ontwikkeld tot een uniek genre op zich. Denk aan slechte acteurs, onbedoeld grappige dialogen, belabberde speciale effecten, gevaarlijke stunts, slechte regie en veel schieten, borsten en helikopters. Of gewoon heel veel nepbloed. Het is dit soort films dat je tijdens het BUT Film Festival kunt verwachten.

LEES OOK | Craig Dowsett over “Blood and Honey”-sequel en zijn opmerkelijke rol als Winnie the Pooh

Underground-films

Underground-films zijn extreem in beeld en inhoud. Ze verkennen de grenzen van wat toelaatbaar is en trotseren de algemeen aanvaarde moraal. Deze films zijn vaak verbonden aan een bepaalde scene of groep filmmakers die niet bang zijn om taboes te doorbreken en het publiek uit te dagen.

Trash-films

Trash-films zijn extreem goedkope B-films. Dit is DIY-cinema op zijn best, gemaakt door filmmakers die zich niet laten tegenhouden door een gebrek aan talent of vaardigheid, maar gewoon hun ding doen, hoe dan ook. Denk aan papier-maché, nep-ingewanden en liters ketchup. De kwaliteit van deze films vind je niet terug in het budget voor speciale effecten, geweldige acteerprestaties of zelfs een samenhangend verhaal, maar eerder in het onconventionele. 

Attack of the Killer Tomatoes!
Still 'Attack of the Killer Tomatoes!' via TMDB

Internationaal

Regisseurs, producenten en acteurs van over de hele wereld komen naar het festival om hun werk in de schijnwerpers te zetten. Voorbeelden van voorgaande jaren zijn Fred Vogel, JT Petty, Andrew van den Houten, Lloyd Kaufman, Wenzel Storch, Christian Veil, Adam Wingard, Javi Camino, Barak Epstein, Nick Zedd en Remy Couture. Het BUT Film Festival heeft internationale allure en trekt creatieve geesten van overal ter wereld aan. 

Welke films zijn er te zien?

Enkele films verdienen bijzondere aandacht, met name The Human Centipede 2, dat opvalt omdat het festival dit jaar Laurence R. Harvey heeft weten te verwelkomen als speciale gast, de hoofdrolspeler uit de controversiële horrorfilm. Bovendien kunnen filmliefhebbers zich verheugen op klassiekers zoals “Attack of the Killer Tomatoes!” en “Texas Chainsaw Massacre 2”. Daarnaast zijn er nog enkele B-film juweeltjes die zeker genoemd moeten worden, zoals de toppers “Pig Killer”, “Feed” en “Moon Garden”. Het complete programma van het festival kun je bekijken op de website.

BUT Film Festival
Still 'The Texas Chainsaw Massacre 2' via TMDB

Durf jij het aan?

Ben je nog niet onder de indruk? Uitstekend! Op het festival word je uitgedaagd om films te bekijken die zijn gemaakt door jonge, experimentele en gepassioneerde filmmakers. Ze willen je zintuigen prikkelen op een manier die volledig verschilt van de gebruikelijke Hollywoodfilms. Als er echter een kreet ontsnapt tijdens de voorstelling, maak je dan geen zorgen. Het festival zal simpelweg het volume wat harder zetten, zodat niemand je kan horen.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen