The Nerd Shepherd

10 films en series die de tragische gebeurtenissen rondom het Palestina-Israël conflict in beeld brengen

Etz Limon

Bij The Nerd Shepherd richten we ons doorgaans op entertainment en ontspanning, en vermijden we discussies over internationale conflicten. Echter, op momenten zoals deze, voelen we de behoefte om op onze eigen unieke manier aandacht te schenken aan de tragische gebeurtenissen die zich momenteel afspelen in Israël en Palestina.

De verschrikkelijke aanslagen en oorlogen hebben geleid tot een groeiende interesse in films, series en documentaires die dit lopende conflict belichten. Daarom hebben we een selectie van tien prachtige films, series en documentaires samengesteld die diep in het Palestina-Israël conflict duiken. Deze films bieden een genuanceerd perspectief en brengen op aangrijpende wijze het leven van gewone burgers in een verscheurd land in beeld.

LEES OOK | Maand van de Geschiedenis: 10 historische films om nu te streamen

Paradise Now (2005)

Paradise Now
Still 'Paradise Now' via TMDB

Regisseur: Hany Abu-Assad
Cast: Kais Nashef, Ali Suliman, Lubna Azabal

“Paradise Now” volgt twee jonge Palestijnse vrienden die worden gerekruteerd voor een zelfmoordaanslag in Tel Aviv. De film werpt een licht op de innerlijke strijd van deze jonge mannen en de oorzaken van hun beslissing.

Etz Limon (2008)

Etz Limon
Still 'Etz Limon' via TMDB

Regisseur: Eran Riklis
Cast: Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, vertelt “Etz Limon” het verhaal van een Palestijnse weduwe die haar citroenboomgaard moet beschermen tegen de Israëlische regering. De film onderzoekt de symboliek van het conflict.

The Oslo Diaries (2018)

The Oslo Diaries
Still 'The Oslo Diaries' via TMDB

Regisseur: Mor Loushy, Daniel Sivan
Cast: Yussuf Abu-Warda, Yasser Arafat, Hanan Ashrawi

Een krachtige documentaire die de geheime vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen in Oslo in de jaren ’90 belicht. Het werpt een nieuw licht op de hoop en teleurstellingen die het vredesproces kenmerkten.

Fauda (2015-2020)

Fauda

Regisseur: Avi Issacharoff
Cast: Lior Raz, Hisham Suliman, Shadi Mar’i

Deze veelgeprezen Israëlische serie volgt een geheime eenheid van de Israëlische veiligheidsdienst die zich richt op het opsporen van Palestijnse militanten. “Fauda” biedt een intrigerende inkijk in de complexiteit van het conflict.

3000 Layla (2002)

3000 Layla
Still '3000 Layla' via TMDB

Regisseur: Raed Andoni
Cast: Mohammed Bakri, Areen Omari, Yousef Barik

Deze documentaire gaat over de ervaringen van Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen. Het belicht de menselijke kant van het conflict en de verhalen van de gevangenen.

When Pigs Have Wings (2011)

When Pigs Have Wings

Regisseur: Sylvain Estibal
Cast: Sasson Gabai, Baya Belal, Myriam Tekaïa

Een komische film waarin een Israëlische piloot een Palestijns dorp bezoekt en onverwacht een relatie opbouwt met de inwoners. Het toont hoe onwaarschijnlijke vriendschappen kunnen ontstaan te midden van conflict.

Five Broken Cameras (2011)

5 Broken Cameras
Still '5 Broken Cameras' via IMDb

Regisseurs: Emad Burnat, Guy Davidi
Cast: Documentaire (Emad Burnat en zijn familie)

Deze documentaire toont het persoonlijke verhaal van Emad Burnat, een Palestijnse boer, die vijf camera’s gebruikt om het verzet tegen de Israëlische nederzettingen in zijn dorp vast te leggen.

Golda (2023)

Golda
Still 'Golda' via TMDB

Regisseur: Guy Nattiv
Cast: Marisa Berenson, Philippe Brenninkmeyer, William Katt

Deze biografische film richt zich op Golda Meir, de voormalige premier van Israël, en haar rol tijdens belangrijke momenten in de geschiedenis van het land, waaronder de Yom Kippoer-oorlog.

The Attack (2012)

The Attack
Still 'The Attack' via TMDB

Regisseur: Ziad Doueiri
Cast: Ali Suliman, Reymond Amsalem, Evgenia Dodena

“The Attack” vertelt het verhaal van een succesvolle Palestijnse chirurg die in Tel Aviv werkt en een gelukkig leven leidt. Zijn leven wordt echter ontwricht wanneer hij geconfronteerd wordt met de schokkende waarheid dat zijn vrouw betrokken was bij een zelfmoordaanslag in een restaurant. De film onderzoekt zijn zoektocht naar de waarheid en zijn worsteling met de gevolgen van haar daden.

The Gatekeepers (2012)

The Gatekeepers
Still 'The Gatekeepers' via TMDB

Regisseur: Dror Moreh
Cast: Ami Ayalon, Avraham Shalom, Avi Dichter

“The Gatekeepers” is een onthullende documentaire die inzicht biedt in de activiteiten en overwegingen van de Shin Bet, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst. De film interviewt voormalige directeuren van Shin Bet en belicht hun persoonlijke ervaringen en besluitvorming tijdens cruciale momenten in de geschiedenis van het Palestina-Israël conflict. 

Deze films en series bieden verschillende perspectieven en tonen de menselijke verhalen achter het Palestina-Israël conflict. Ze dragen bij aan het begrip van de complexiteit van de situatie en laten zien hoe gewone mensen erdoor worden beïnvloed. Het is belangrijk om deze verhalen te blijven vertellen en te luisteren naar beide kanten om een weg naar vrede te vinden.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen