The Nerd Shepherd

Vietnam verbiedt release van de film “Barbie” in reactie op territoriale claims

Barbie

De langverwachte film “Barbie” van Greta Gerwig, geproduceerd door Warner Bros. en met sterren als Margot Robbie en Ryan Gosling, zal niet worden vertoond in Vietnam. De Vietnamese autoriteiten hebben besloten om de commerciële vertoning van de film te verbieden, die oorspronkelijk gepland stond voor release op 21 juli.

Het verbod is het gevolg van een specifieke scène in de film waarin een kaart te zien is met de beruchte “nine-dash line”. Deze lijn vertegenwoordigt de territoriale aanspraken van China in de Zuid-Chinese Zee, waar Vietnam zijn soevereiniteit over betwist.

Beledigende 'nine-dash line' afbeelding

Vi Kien Thanh, directeur-generaal van het Vietnam Cinema Department onder het Ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme, heeft aangegeven dat het verbod is opgelegd door de Nationale Film Evaluatieraad. De door de staat gerunde krant Tuoi Tre meldde dat de film niet wordt vrijgegeven vanwege de “beledigende afbeelding van de nine-dash line”.

De territoriale claims in de Zuid-Chinese Zee zijn al geruime tijd een bron van spanning tussen China en zijn buurlanden. Verschillende landen, waaronder Vietnam, hebben concurrerende en overlappende claims in het gebied. In 2016 oordeelde een tribunaal voor geschillenbeslechting van de Verenigde Naties in Den Haag unaniem tegen de geldigheid van de “nine-dash line”. Ondanks dat deze uitspraak bindend is, ontbreken duidelijke mechanismen voor de implementatie ervan en China heeft verklaard dat het de beslissing niet erkent.

'Barbie'
Still 'Barbie' via TMDB

Aanhoudende gevoeligheid rond territoriale claims

Dit is niet de eerste keer dat films en tv-series te maken krijgen met het verbod op afbeeldingen van de “nine-dash line” in Vietnam. In 2019 werd de geanimeerde film “Abominable” van DreamWorks om dezelfde reden verboden. Vorig jaar onderging ook Sony’s “Uncharted” hetzelfde lot. In 2020 werden de series “Put Your Head On My Shoulder” en “Madam Secretary” gevraagd om scènes met de kaart te verwijderen. Zelfs Netflix werd in 2021 opgedragen om het Australische spionagedrama “Pine Gap” uit de Vietnamese markt te halen.

Het verbod op de film “Barbie” toont aan dat de kwestie van territoriale claims en gevoeligheden in de Zuid-Chinese Zee nog steeds een belangrijk onderwerp is in de regio, en dat dit een impact heeft op de entertainmentindustrie. De film zal nu niet te zien zijn in de bioscopen van Vietnam, maar het is mogelijk dat de beslissing verdere discussie en debat zal aanwakkeren over dit geopolitieke geschil.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen