The Nerd Shepherd

Veiligheid dwingt Van Gogh Museum tot stoppen met Pokémon-promokaart

Pikachu

Het Van Gogh Museum had bedacht dat het wel een goed idee zou zijn om bezoekers te belonen met een speciale Pokémonkaart als ze een speurtocht in de zalen van het museum voltooiden. Deze Pikachu x Van Gogh Museum-promokaart leek in eerste instantie een onschuldige toevoeging aan het museumbezoek, maar niets is meer wat het lijkt. Het resultaat? Een treurige en onwenselijke reeks gebeurtenissen die nu tot het einde van deze actie heeft geleid.

Het museum moest tot deze maatregel overgaan nadat verzamelaars hun kans schoon zagen en bij de uitgang van het museum als gieren boven bezoekers cirkelden om deze felbegeerde kaarten in handen te krijgen. De taferelen die zich daar afspeelden waren blijkbaar zo intens dat zowel de veiligheid van bezoekers als het museummedewerkers in het geding kwam. Stel je dat voor – volwassenen die zich als hongerige vossen op jonge kinderen storten, die in hun onschuld slechts een leuke dag in het museum wilden hebben.

LEES OOK | Kansloos: Volwassenen plunderen massaal Van Gogh Museum voor exclusieve Pokémon-merchandise

Van Gogh Museum
Foto 'Pokémon' via Van Gogh Museum'

Het museum heeft dan ook in een verklaring aangegeven dat ze niet anders konden dan de Pikachu-promokaart per direct uit het assortiment te schrappen. Het museum, samen met The Pokémon Company International, heeft publiekelijk benadrukt dat de veiligheid van bezoekers en medewerkers een uiterst serieuze aangelegenheid is. In de wereld van kunst en cultuur, zou je denken dat dit als vanzelfsprekend geldt, maar helaas moeten volwassenen herinnerd worden aan de basisregels van fatsoen.

Pokémon Van Gogh Museum
Afbeelding Pikachu via The Pokémon Company

Maar wat maakt deze kaart dan zo aantrekkelijk voor deze volwassen Pokémon-jagers? Blijkbaar is het niet de artistieke waarde, maar eerder de verwachte financiële waardestijging die hen doet watertanden. Het feit dat de kaart slechts tijdelijk beschikbaar is, doet de verzamelaars speculeren dat deze kaart in de toekomst flink wat centen zal opleveren. Op platforms zoals Marktplaats vragen mensen nu al honderden euro’s voor de kaart. Het is tragisch om te zien hoe een museum, dat normaal gesproken gewijd is aan het behoud van cultureel erfgoed, per ongeluk een broedplaats voor speculanten heeft gecreëerd.

Voor nu is het echter pijnlijk duidelijk dat volwassenen er weer in zijn geslaagd om de onschuldige vreugde van jonge fans te verpesten. Het is onzeker of het museum nog met een alternatieve, veilige manier zal komen om de kaart uit te geven.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen