Recensie: 'Fallout' - Nu al heimwee naar The Wasteland

TV en Series
woensdag, 10 april 2024 om 16:00
fallout s1 ut 220829 whijoj 01364rc 3000
De vaults zijn eindelijk geopend en een spannend avontuur in The Wasteland ligt aan onze voeten. De gloednieuwe Prime Video-serie Fallout, gebaseerd op de gelijknamige gamefranchise van Bethesda, volgt de trend van gameverfilmingen die de laatste jaren steeds populairder lijken te worden. Kan de Fallout-serie van regisseur Jonathan Nolan de verwachtingen waarmaken?
De serie is deels een oorsprongsverhaal en deels een verhaal op zichzelf, simpelweg in de wereld van Fallout. De Prime Video-serie duikt in het ontstaan van de vaults en wat leidde tot de uiteindelijke verwoestende nucleaire bommen. Waar in de tijdlijn het verhaal zich afspeelt – aangezien er ook veel flashbacks te zien zijn - is mij niet helemaal duidelijk. Reken maar dat YouTube de komende dagen vol zal staan met explainer-video's die alles haarfijn uitleggen.
De serie volgt met name twee personages. Enerzijds Lucy MacLean, gespeeld door Ella Purnell, een jonge Vault Dweller, en anderzijds The Ghoul, gespeeld door Walton Goggins, die al sinds de dag dat de bommen vielen ronddwaalt in The Wasteland. Wanneer de Vault van Lucy wordt aangevallen door raiders en haar vader wordt ontvoerd, besluit de dappere zij, het naïeve Lucy, om de wijde wereld in te trekken op zoek naar haar vader. Haar hele leven geïsoleerd te zijn geweest in een vault, niet wetende wat haar te wachten staat in The Wasteland, zorgt voor een komische ondertoon van de serie.
Haar uiteindelijke ontmoeting en groeiende karakterontwikkeling met The Ghoul weten de serie – zij het pas na aflevering 3 – het kloppend hart te vormen van een quirky serie die zichzelf niet al te serieus neemt, afgewisseld met brute, over-the-top bloederige actiescènes. Ook ontstaat er een romance tussen Lucy en Maximus, een soldaat van The Brotherhood of Steel, die op vermakelijke wijze weet te pakken zonder dat het gênant of irritant wordt.
Het heeft wel even de tijd nodig om je aandacht te grijpen; het tweede deel van de Fallout-serie is dan ook waar de boel excelleert en je aan de buis gekluisterd weet te houden. De finale is bevredigend, beantwoordt nagenoeg alle vragen die worden opgeworpen gedurende de eerste afleveringen en zet tegelijkertijd de deur open naar een tweede seizoen (dat volgens de laatste geluiden in september al van start gaat met filmen), waarbij de laatste scène Fallout-fans zal doen watertanden.
De serie balanceert tussen het pleasen van Fallout-fans – wat ze goed is gelukt in mijn ogen – en het vertellen van een gangbaar verhaal zonder al te veel voorkennis te moeten hebben van de games zodat de casual kijker ook kan genieten van de serie. Ook dat is goed gelukt. De muziek, de sfeer – de hele serie ademt Fallout en de makers hebben de juiste toon weten aan te slaan die bij een groot publiek zeker in de smaak zal vallen.
Het lijkt er echter wel op alsof de makers met een bescheiden budget hebben moeten werken waardoor er veel scènes in de vaults plaatsvinden. Dit doet verder niets af aan het verhaal en er is zeker voldoende te zien van The Wasteland, maar wat meer avonturen bovengronds hadden welkom geweest. Dat zijn dan ook de momenten waarop de serie het leukste is. Ook ontbreekt het aan de bizarre, gemuteerde monsters die we kennen uit de game. Ja, er is wel wat te zien – maar wat dat betreft valt het qua fan-service enigszins tegen.
Het tweede seizoen lijkt dit – op basis van de laatste scène – waarschijnlijk wel goed te gaan maken. We verwachten dan ook dat de Fallout-serie een succes zal worden, veel kijkers zal trekken en dus wellicht de makers met meer budget opnieuw The Wasteland in sturen.
Ik kan alvast niet wachten om te zien welke kant het verhaal op gaat. Tot die tijd toch binnenkort Fallout 4 nog maar eens aanslingeren, want de heimwee naar The Wasteland is nu al voelbaar! Ik durf voorzichtig te zeggen dat Prime Video met Fallout misschien wel de beste game-serie tot nu toe in handen heeft. Alle 8 afleveringen van Fallout zijn vanaf 11 april te streamen!
★★★★☆
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!